Social

S-a hotărât! Ligia Deca, ministrul Educației, spune cum vor fi salariile profesorilor 

schimba-calendarul-scolar
Sursa foto Edupedu

Ligia Deca, ministrul Educației, a prezentat cele trei scenarii posibile pentru veniturile celor ce activează în sistemul de învățământ.

Ministrul Educației a declarat faptul că pentru oricare dintre cele trei scenarii va exista la bază faptul că salariului debutantului în sistemul de învățământ sau al asistentului universitar va fi egal cu salariul mediu brut pe economie.

Salarii corecte pentru profesori

„S-a agreat că se va merge pe trei scenarii de grile, una dintre aceste grile fiind cea lucrată deja la Ministerul Educaţiei, împreună cu federaţiile sindicale, la sfârşitul anului trecut, începutul acestui an. Am agreat că în circa 10 zile aceste echipe tehnice vor veni cu variantele şi domnul ministru Budăi a anunţat ieri: aceste variante vor fi transmise pentru evaluarea impactului, ca apoi ele să intre în discuţia politică cu liderii coaliţiei şi cu celelalte ministere, care trebuie să spună în ce măsură variantele sunt sustenabile din punct de vedere financiar”, a declarat Ligia Deca.

Miercuri, în cursul săptămânii curente a avut loc o întâlnire a liderilor federațiilor sindicale la Ministerul Muncii.

„S-a discutat calendarul de lucru, formatul. Urmează ca fiecare sindicat să-şi desemneze o echipă tehnică, care, alături de reprezentanţii Ministerului Muncii şi ai Ministerului Educaţiei, să lucreze concret”, a declarat aceasta.

De asemenea, aceasta a spus că atât sindicatele, cât și autoritățile susțin un venit cât mai bun pentru cadrele didactice. Totuși, în acest caz, trebuie stabilit modul în care sistemul economic al României trebuie să fie unul sustenabil din punct de vedere financiar.

„Mă bucur că am ajuns în această etapă. Ca principiu, aşa cum Ordonanţa de Urgenţă 57 statuează, se pleacă de la salariul debutantului sau asistentului universitar, egal cu salariul mediu brut pe economie şi nu vor fi afectate alte creşteri procentuale ale salariilor care sunt deja prevăzute în lege. Şi aici mă refer, de exemplu, la gradaţia de merit sau la sporul de dirigenţie. (…) Până acum am agreat mai degrabă principii generale şi calendar. Sigur că da, ei susţin o salarizare cât mai motivantă pentru cadrele didactice, aşa cum facem şi noi. Ceea ce trebuie să stabilim este modul în care acest nou sistem de salarizare din învăţământ reuşeşte să fie şi sustenabil din punct de vedere financiar”, a transmis ministrul Educației, potrivit romaniatv.net.

Greva profesorilor

Pe data de 12 iunie greva profesorilor a fost suspendată, după ce protestul a fost declanșat pe 22 mai. După o discuție a sindicatelor cu premierul de atunci Nicolae Ciucă, liderii au transmis că vor oferi un răspuns cadrelor didactice.

Condiția de suspendare a acestei greve a fost adoptarea unei ordonanțe de urgență care să arate faptul că salariului unui debutant va fi egal cu salariul mediu pe economie, dar va exista și o majorare de 50% din diferența salariilor actuale și cele din noua grilă ce va intra în vigoare la 1 ianuarie 2024, potrivit comunicatului depresă al Federației Sindicatelor Libere din Învățământ și Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”.