Actual Lifestyle

S-a descoperit cum și cu ce ”s-a dopat” Simona Halep. Situația ei s-ar putea schimba

S-a descoperit cum și cu ce ”s-a dopat” Simona Halep. Situația ei s-ar putea schimba
Infoactual/arhiva

În aceste zile, după îndelungi dezbateri și frământări pentru Simona Halep, Agenția franceză de toxicologie și farmacologie, angajată chiar de sportiva noastră, anunță că a identificat sursele de contaminare care au cauzat prezența medicamentului Roxadustat în singurul test pozitiv prelevat Simonei la data de 29 august 2022, după meciul pierdut în primul tur la US Open.

S-a descoperit cum și cu ce ”s-a dopat” Simona Halep. Situația ei s-ar putea schimba

Simona Halep a fost depistată pozitiv la testul de antidoping, de la sfârșitul lunii august, cu o substanță numită roxadustat. Medicamentul este destinat persoanelor care suferă de anemie, dar este interzis în sportul profesionist.

În suplimentele nutritive utilizate de Simona Halep au fost identificate surse accidentale de compuși care depășesc criterile de puritate ale substanțelor înscrise pe etichetele produselor vitaminizante și minerale administrate de sportivă, la vremea rspectivă.

Persoanele care investighează cazul, precum și experții bio-farmacologi au testat deja, în centrele specializate acreditate de Laboratoire Antidopage Français (LADF), produsele folosite de Halep, inclusiv prin „Nutrition Genome”, metodă care relevă analiza nutrigenomică: răspunsul organismului Simonei la nutrienți (relația dintre gene le specifice și alimentație, propriul metabolism, mediul de viață și concurs precum și predispozițiile individuale).

Genomica nutrițională, cunoscută și sub numele de nutrigenomică, este o știință care studiază relația dintre genomul uman, nutriția umană și sănătate. Cercetătorii din domeniu lucrează permanent pentru a dezvolta o înțelegere a modului în care întregul organism răspunde la un aliment prin intermediul biologiei sistemelor, precum și a relațiilor dintre o singură genă și un singur compus alimentar. Genomica nutrițională sau Nutrigenomica, care reprezintă relația dintre alimente și genele moștenite, a fost lansată public, pentru prima dată, în anul 2001.

În cazul Simonei Halep, compoziția, caracteristicile de fabricație, prezentarea și etichetarea suplimentelor sunt neconforme și au modificat, în mod semnificativ, produsele ingerate de Halep, potrivit site-ului de specialitate ProSport, care citează specialiști din domeniul farmacologic.

Ce relevă rezultatele de laborator

Iată că rezultatele de laborator relevă prezența minimală a Roxadustat-ului ca sursă de metabolit sau marker în proba de urină prelevată lui Halep în laboratorul Centrului Național de Tenis al Statelor Unite (USTA) aflat la Flushing Meadows, New York.

Din punct de vedere legal, investigațiile suplimentare sunt conforme Standardului Internațional pentru Laboratoare, iar documentele tehnice atestă prezența Roxadustat-ului ca substanță interzisă, care nu este menționată atât pe eticheta produsului, cât și în informațiile accesibile prin căutarea în mediul online, inclusiv prin motoarele de identificare pe Internet, puse la dispoziție de WADA, “Agenția Mondială Anti-Doping,” pentru identificarea produselor interzise posibil existente în suplimentele nutritive utilizate de sportivi.

Cercetările de laborator de acum arată riscurile în linia de producție (preparare, cântărire și control-recepție) și contaminarea produselor ingerate de Halep.

Concluzie

În baza acestor documente, certificate de specialiștii toxicologi moleculari francezi, Halep a solicitat “Agenției Internaționale de Integritate a Tenisului” o audiere sumară de urgență care să aibă loc înaintea depozițiilor cu martori la , tribunalului independent de la Londra unde este constituit un complet de arbitri juridici și investigatori autentificați pentru revizuiri și evaluări.

Potrivit opiniei oamenilor de știință din domeniul farmacologiei, modul în care se fabrică suplimentele nutritive este total diferit de modul în care sunt produse medicamentele.

Controlul producției decurge cu totul altfel astfel încât suplimentele nutritive nu se supun acelorași rigori și există riscul apariției în compoziția acestora a unor substanțe interzise, care nu sunt etichetate în prospect, cum se procedează în cazul medicamentelor clasice.

Prin urmare, riscul ca un sportiv să consume un astfel de supliment și să iasă “pozitiv” este foarte mare, iar Agenția Mondială Antidoping transmite mesaje foarte clare prin care nu autorizează utilizarea acestor produse care pot conține substanțe interzise, mai scrie media citată.

Iar Simona Halep primește cea mai bună veste după suspendarea provizorie pentru dopaj. Echipa Simonei a reușit să găsească o informație extrem de prețioasă potrivit căreia, după cum am relatat anterior, în suplimentele nutritive utilizate de Simona Halep au fost identificate surse accidentale de compuși care au determinat etichetarea de dopaj.