Dacă legea educației va fi adoptată de Parlament până la finele acestui an, noile examene de admitere la liceu vor fi susținute de elevii care intră clasa a V-a în anul școlar 2023-2024. Inclusiv examenul de admitere la Colegii este în continuare “luat în calcul”, după cum a spus noul ministru al învățământului, Ligia Deca.
S-a decis ce generație de elevi va da examen la liceu după noile reglementări din Legea Educației
Elevii care vor intra în clasa a cincea, anul școlar 2023-2024, vor da examen și motivația este dată de ministrul învățământului care a declarat, public, că doar așa va echitate și școlile vor avea autonomie.
“Pentru admiterea la liceu ne dorim o soluție care să dea liceelor și o autonomie în a selecta în funcție de profil, dar să țină cont de nevoile de echitate”, a declarat noul ministru al Educației, Ligia Deca.
Actualul ministru al Educației a mai spus că în cazul în care proiectele legii vor fi adoptate în 2023, atunci noul examen de la finalul clasei a VIII-a și de admitere la liceu vor fi susținute de elevii care încep clasa a V-a în anul școlar 2023-2024. Adică prima admitere în liceu după noile reglementări va fi abia în 2027.
În ceea ce privește admiterea la colegii, aici este efectuat un alt calcul.
“Este în continuare luată în calcul (cu referire la introducerea unui examen separat pentru admiterea la Colegii), dar forma finală este încă în discuție”, a afirmat ministrul în exercițiu.
Este loc de teste pilot
“Dacă legea educației va fi adoptată de Parlament până la finele acestui an, cei care intră în clasa a V-a în 2023-2024 vor da evaluarea pe noul sistem. Poate vom avea timp să și pilotăm dintre soluții“, a spus Deca.
În prima conferință de presă ca ministru, Ligia Deca a subliniat faptul că vor avea loc consultări cu specialiștii din domeniu.
“Pentru admiterea la liceu ne dorim o soluție care să dea liceelor și o autonomie în a selecta în funcție de profil, dar să țină cont de nevoile de echitate. De aceea am spus că vom regândi în consultare cu specialiștii.
Vom reanaliza tot ce înseamnă constructul nou de Bacalaureat și vom vedea în ce măsură ideile inițiale pot fi susținute. (…) Vom anunța soluțiile atunci când vor fi agreate și gata să fie puse pe masa guvernului”, a ținut să sublinieze ministrul Ligia Deca.
Dorința ministrului învățământului este ca “noile legi să fie adoptate și în vigoare la începutul anului școlar viitor“.