Pentru o fraudă prin care a deturnat 1 miliard de dolari prin proiecte de lucrări publice în timpul preşedinţiei sale, vicepreşedinta Argentinei, Cristina Fernández (al cărei mandat va expira la 10 decembrie 2023), a fost declarată vinovată, fiind condamnată, la şase ani de închisoare. De asemenea, o altă pedeapsă dată acesteia a fost interzicerea pe viaţă de a ocupa funcţii publice.
A scăpat de 12 ani de închisoare
În data de în data de 06.12.2022, Cristina Fernández a fost găsită vinovată de fraudă de către un complet de trei judecători. Se precizează că același complet de judecători a respins acuzaţia de conducere a unei organizaţii criminale, pentru care pedeapsa ar fi putut fi de 12 ani de închisoare.
Aceasta este prima dată când un vicepreşedinte argentinian a fost condamnat pentru o infracţiune în timpul mandatului său.
Descriindu-se ca fiind victima unei „mafii judiciare”, Cristina Fernández a atacat verdictul. De asemenea, ea a anunţat ulterior că nu va candida anul viitor la preşedinţie, funcţie pe care a deţinut-o anterior în perioada 2007-2015.
Până când nu se va decide asupra apelurilor, sentinţa nu este definitive, iar procesul ar putea dura ani de zile. Între timp, Cristina Fernández va rămâne imună la arest.
Motivul condamnării
Acuzată că a acordat în mod necorespunzător contracte de lucrări publice unui magnat al construcţiilor apropiat de familia sa, Cristina Fernández a negat orice acuzaţie.
Referitor la acest subiect, Preşedintele Alberto Fernández, care nu este rudă cu vicepreşedinta sa, a declarat pe Twitter că aceasta este nevinovată şi că această condamnare este „rezultatul unui proces în care nu s-a avut grijă de formele minime ale unui proces corect”.
Potrivit procurorilor, Fernández a direcţionat în mod fraudulos 51 de proiecte de lucrări publice către Lázaro Báez, un magnat al construcţiilor şi aliat timpuriu al ei şi al soţului ei, Nestor Kirchner, care a fost preşedinte în perioada 2003-2007 şi a murit subit în 2010.
Magnatul Lázaro Báez şi membri ai administraţiei prezidenţiale 2007-2015 a lui Fernández se numără printre numeroșii acuzaţi. În acest dosar, juriul i-a condamnat pe Báez şi pe secretarul pentru lucrări publice, José López, la şase ani de închisoare. Iar, majoritatea celorlalţi au primit pedepse mai mici.
Conform celor precizate de procurorii Diego Luciani şi Sergio Mola, firma lui Báez a fost creată pentru a deturna venituri prin proiecte licitate în mod necorespunzător, care au suferit depăşiri de costuri şi, în multe cazuri, nu au fost niciodată finalizate. Iar, după cei 12 ani de putere ai familiei Kirchner, compania a dispărut.
În astfel de cazuri, judecătorii din Argentina obişnuiesc să pronunţe mai întâi verdictele şi sentinţele şi să explice mai târziu cum au ajuns la decizia lor. Astfel, decizia completă a comisiei este aşteptată în februarie 2023. Ulterior, verdictul poate fi atacat până la Curtea Supremă, un proces care ar putea dura ani de zile.
Vicepreședinta actuală a Argentinei nu va mai candida la alte funcții
Pe canalul său de YouTube, vicepreședinta Argentinei a anunțat:
„Nu voi candida la nimic, nici pentru preşedinte, nici pentru senator. Numele meu nu va fi pe niciun buletin de vot. Termin pe 10 decembrie şi mă duc acasă”.
Atât politicienii cât şi analiştii remarcaseră că, până la soluţionarea apelului său, Fernández va fi liberă să candideze pentru orice funcţie aleasă (de la un loc în Congres până la preşedinţie) şi să obţină imunitate prin faptul că va fi aleasă.
Victimă a „războiului juridic”
Pe parcursul procesului judiciar, vicepreşedinta s-a autointitulat victimă a „războiului juridic” şi a caracterizat Justiţia ca fiind un pion al presei de opoziţie şi al politicianului conservator Mauricio Macri, care i-a succedat la preşedinţie în perioada 2015-2019.
Cristina Fernández rămâne liderul singular al facţiunii de stânga a mişcării peroniste. Sondajele arată că 62% dintre argentinieni vor să o demită şi 38% o susţin indiferent de situaţie, citează g4media.ro.
În continuare, împotriva Cristinei Fernández rămân alte cazuri în aşteptare, inclusiv o acuzaţie de spălare de bani care îi implică şi pe fiul şi fiica acesteia.