Arderea Coranului a fost o acțiune care a înfuriat pe liderul turc, care a tunat și a fulgerat, la adresa Suediei. Despre aceasta a scris și Infoactual într-o ediție anterioară. Doar că surpriză, nu este cetățean suedez cel care a orchestrat acțiunea condamnabilă din toate punctele de vedere.
S-a aflat cine a orchestrat arderea Coranului în faţa ambasadei Turciei la Stockholm
Acțiunea i-a înfuriat pe musulmanii din mai multe state care au organizat proteste și au ars steaguri suedeze, dar și pe președintele turc Recep Tayip Erdogan, care a spus că Suedia nu ar trebui să se aștepte la sprijinul Turciei pentru aderarea sa la NATO după această provocare, după cum a relatat media.
Autorul incendierii propriu-zise a Coranului a fost Rasmus Paludan, liderul unui partid danez de extremă dreapta. Paludan, care are şi cetăţenie suedeză, a ţinut mai multe demonstranţii în trecut în care a dat foc Coranului.
Informația care a ieșit acum la suprafață atestă că, surpriză, arderea Coranului în faţa ambasadei Turciei la Stockholm ar fi fost pusă la cale de un fost colaborator al unui canal TV de propagandă rusă.
S-a aflată că acțiunea de ardere a Coranului din Stockholm de sâmbăta trecută a fost plătită de Chang Frick, jurnalist și fost colaborator la Russia Today, care este și proprietarul unui site web de extremă dreaptă și prezentator al canalului de televiziune de extremă dreapta Suedia Democrats Riks.
Ce se mai știe despre Frick? Frick este cunoscut a fi un admirator al lui Vladimir Putin, ale cărui calendare şi tricouri le colecţionează, fiind un susţinător al cauzei Moscovei, ostilă extinderii NATO.
Frick a cerut unui site naționalist „să-l pună în legătură cu cineva care ar putea arde Coranul”. Acesta a plătit apoi 320 de coroane suedeze (28,70 Euro) pentru permisul oficial de organizare a demonstrației care a avut loc la Stockholm, lângă ambasada Turciei, dezvăluie publicația suedeză SVT.
Presa de la noi a precizat că acțiunea, realizată de extremistul Rasmus Paludan, un avocat danez, care are şi naţionalitate suedeză, a recunoscut că a avut ideea (şi banii) de la Chang Frick.
Frick a recunoscut că a plătit cheltuielile pentru autorizarea de a organiza demonstraţia. Iată ce a spus acesta:
„Dacă am reuşit să sabotez procesul de aderare la NATO plătind o taxă administrativă de 320 de coroane (circa 32 de euro), atunci nu ştii dacă problema sunt eu sau dacă este vorba despre procesul de aderare la NATO de la început”, a spus el, adăugând, provocator, „la urma urmei, nu i-am spus să ardă Coranul, ci mai degrabă un anumit steag. Am vrut ca acţiunea să fie împotriva Turciei, nimic altceva”.
Pe de altă parte, Rusia nu recunoaște acțiunea dată și mai mult decât atât o și condamnă, declarativ vorbind.
Statele Unite au apreciat luni a fiind ”respingător” actul unui militant suedez de extremă-dreapta care a ars un exemplar din Coran în faţa ambasadei Turciei la Stockholm, numind-o o încercare „deliberată” de a obstrucţiona discuţiile privind extinderea NATO la ţara nordică şi vecina ei Finlanda.
În plin război, o opinie vine și din Ucraina. „Arderea Coranului la Stockholm este în mod clar opera serviciilor speciale ruse” – a spus Oleksandr Danyliuk, consilier al Ministerului Apărării ucrainean – „astfel de acţiuni nu ar trebui să rămână fără răspuns”.
Dincolo de punctele de vedere exprimate public rămân acțiunile halucinante ale extremiștilor, oricare ar fi ei, ca dovadă filmarea postată pe Twitter.
#Taliban fighters burning Swedish flag in #Kandahar province in response to the desecration of #Quran in #Sweden. pic.twitter.com/Z3YuIkXONK
— Af-Pak Affairs (@AfPakAffairs) January 25, 2023
Oficialii suedezi au subliniat că libertatea de exprimare este garantată de Constituția Suediei și oferă oamenilor drepturi extinse de a-și exprima opiniile în mod public, deși incitarea la violență sau discursul instigator la ură nu este permisă. Demonstranții în statul suedez trebuie să solicite la poliție un permis pentru o adunare publică. Poliția poate refuza astfel de permise numai din motive excepționale, cum ar fi riscurile pentru siguranța publică.