Pentru mulți tineri care vor să facă bani în plus, munca pe litoral este o opțiune din ce în ce mai tentantă. După ce salariile din HoReCa au crescut, iar bacșișul, conform legii, apare și el pe bonul fiscal și se impozitează, situația este mai favorabilă celor care vor să lucreze în domeniul ospătăriei, bucătăriei sau, de ce nu, al recepției hoteliere.
Chiar dacă angajatorii cu siguranță nu se plâng de cantiutatea de solicitări, venite din partea tinerilor români și străini, ei trag un semnal de alarmă cu privire la nivelul de calificare al angajaților. „Nu găsim mai ales calificaţi, asta este o foarte mare problemă. Pe HoReCa este mai greu. Nu mai sunt şcolile profesionale care erau cândva”, a spus un patron de restaurant de pe litoral. Totuși, lucrătorii sezonieri din HoReCa pot primi mulți bani. Acesta nu este singurul beneficiu, și este de înțeles – date fiind orele lungi de lucru în ture, precum și aglomerația care a devenit din ce în ce mai manifestă de câțiva ani din mai până în octombrie.
La ce sume se pot aștepta lucrătorii sezonieri din HoReCa
Un administrator de hotel și restaurant de pe litoralul românesc a explicat mai clar la ce se poate aștepta cineva care va lucra în domeniul HoReCa pe durata sezonului estival:
„Au două mese pe zi, hidratare la discreţie şi plus (sic) salariul. Un puşti de 18 ani să câştige între 3500 şi 4500 de lei pe lună, depinde doar de el, plus tips-ul pe care şi-l face, eu cred că e un salariu foarte atractiv. Nu e mare filosofie să închiriezi un şezlong sau să pui o bere la draft într-un pahar”, a spus acesta.
Litoralul românesc, visul srilankez
Fanatik a publicat într-un reportaj declarațiile a doi tineri de origine srilankeză. Aceștia lucrează de mai bine de doi ani în domeniul hotelier.
„Am aflat de România printr-un prieten. Mi-a spus că este un loc frumos pentru a munci şi chiar este cum a spus, este un loc foarte frumos”, a spus unul dintre ei. Amintim că Sri Lanka și Nepal sunt principalele două țări din care România importează forță de muncă, în special în HoReCa și în domeniul livrărilor și cateringului.
„Salariul de aici este mai bun decât îl aveam în Sri Lanka. Este un salariu bun şi suficient pentru mine”, a spus și prietenul său. Într-adevăr, salariul minim din România este de trei ori mai mare decât remunerația minimă de pe teritoriul țării sud-asiatice.
Pe de altă parte, România este un mediu care din unele puncte de vedere e neprietenos. Un expert în HR arată de ce în alte state europene, situația nu este la fel de volatilă ca la noi:
„Piaţa muncii în HoReCa este una extrem de volatilă. Ce fac străinii pentru a-şi fideliza angajaţii şi pentru a-şi asigura forţa de muncă în sezon este să ofere pachete salariale care să acopere tot anul, nu doar perioadele de vârf”, a declarat acesta.