Social

S-a aflat când intră pe cardurile românilor cei 250 de lei de la stat! Atenție, unii beneficiari au fost tăiați de pe liste

voucher Sprijin pentru România; sursă foto: adevarul.ro
sursă foto: adevarul.ro

Chiar dacă un număr mare de persoane se află pe lista celor calificați să primească cei 250 de lei care serveau drept subvenție guvernamentală pentru achiziționarea de alimente sau mese calde, aceștia nu vor mai primi acești bani începând cu luna august a acestui an.

Valabilitatea acestui voucher este de doar un an, timp în care poate fi folosit doar de către beneficiar, cu anumite limitări.

Cine nu mai primește vouchere?

Persoanele care îndeplinesc toate condițiile pentru a primi această sumă vor primi cei 250 de lei acordați de stat în luna august a acestui an. Românii primesc bani prin programul național „Sprijin pentru România” pentru a-și cumpăra alimente, iar fiecare voucher este valabil doar un an de la data primirii.

În ciuda faptului că multe persoane îndeplinesc condițiile, statul nu le va acorda acest ajutor. Sunt vizate persoanele care pleacă din țară, cele care beneficiază deja de asistență socială în sistemul public, privat sau rezidențial, sau cele care urmează să primească o condamnare.

„Sunt exceptate de la acordarea sprijinului material persoanele prevăzute la alin. (1) care la data acordării sprijinului nu au domiciliul în România sau care nu fac dovada că locuiesc în România, potrivit legii, precum și persoanele care execută pedepse privative de libertate ori beneficiază de servicii sociale în regim rezidențial, publice sau private”, se arată în textul Ordonanței de Urgență 63 din data de 9 mai 2022.

Ce este programul „Sprijin pentru România?”

Printre obiectivele principale ale proiectului „Sprijin pentru România” se numără menținerea unui nivel de viață mai ridicat pentru români, oferind în același timp asistență grupurilor sociale vulnerabile și reducând probabilitatea de sărăcie în țară.

Potrivit Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, noul aflux de bani va fi depus pe cardurile celor aflați în situații delicate în jurul datei de 15 august.

Suma totală pentru perioada 1 iunie 2022 – 31 decembrie 2023 se ridică la 6.281.200 de lei, iar programul este finanțat în principal din banii statului, prin bugetul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, precum și din fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană.

Toate aceste sume sunt acordate persoanelor fizice„în conformitate cu regulile de eligibilitate și normele comunitare și naționale aplicabile Programului operațional Incluziune și demnitate socială și Programului operațional Ajutorarea persoanelor dezavantajate, prin unitatea de implementare din cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, în calitate de beneficiar de fonduri europene nerambursabile”.

Potrivit kanald.ro, în județele București, Suceava, Iași, Dolj și Bacău se află cei mai mulți dintre cei care beneficiază de acest ajutor public, în total aproximativ 2,4 milioane de persoane.