Considerată la vremea respectivă cea mai mare operaţiune a Parchetului European de la înfiinţare, după şase luni de la descinderile de la cele 160 de adrese, procurorii EPPO au anunţat că au trimis în judecată 23 de persoane, printre care un DJ și o angajată a Primăriei Timișoara în dosarul privind fraudarea fondurilor europene și naționale prin programul Start UP Nation.
Cum s-a sfârşit prima operaţiune de amploare a Parchetului European în România. 23 de persoane, trimise în judecată
Structura din România a Parchetului European a sesizat Parchetul de pe lângă Tribunalul București într-un dosar penal în care 23 de persoane au fost puse sub acuzare că au obținut, fraudulos, cinci milioane de euro finanțare europeană și națională. Gruparea acționa în România și Austria.
EPPO explică mecanismul complex prin care organizația spăla banii: din 2017, ea ar fi înființat peste 150 de societăți fictive folosite fraudulos pentru a obține fonduri europene și naționale. Sumele erau retrase în numerar de la bancomate de către persoane apropiate membrilor grupului și utilizate pentru a cumpăra bunuri sau servicii în numele altor firme, pentru a ascunde originea banilor.
Acuzațiile aduse celor 23 sunt: constituirea unui grup infracțional organizat, utilizarea de documente sau declarații false, inexacte sau incomplete pentru obținerea de fonduri europene, dar și spălare de bani și obținerea ilegală de fonduri naționale.
În comunicatul de presă al instituției, se precizează că cinci dintre inculpați sunt funcționari publici și se confruntă și cu acuzația de falsificare de documente. De asemenea, trei dintre suspecți au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției și așteaptă sentința Tribunalului București.
„Aceste companii au solicitat finanţare publică pentru achiziţionarea de echipamente sau bunuri pentru operaţiunile de zi cu zi, pe baza unor documente inexacte, incomplete sau false, sau au folosit facturi fictive pentru achiziţionarea de mijloace fixe, echipamente sau bunuri. În majoritatea cazurilor, echipamentele sau bunurile enumerate ca achiziţionate în cadrul proiectelor nu au fost efectiv achiziţionate, aceleaşi echipamente sau bunuri fiind folosite în mai multe proiecte”, a arătat Parchetul European la data descinderilor.
Potrivit datelor disponibile pe portalul instanțelor de judecată, Parchetul European a trimis în judecată 23 de persoane, printre care DJ-ul Victor Stan, Emilia Sezkely – angajată a Primăriei Timişoara, Mircea Mereu – angajat al Oficiului pentru IMM-uri Timiș.
Dintre cele 23 de persoane trimise în judecată, trei (Roxana Bohoni, Gabriela Ioana Lingurar și Daniel Lingurar) au fost trimise în judecată în arest la domiciliu, iar nouă persoane (Giorgiela Camelia Drăghia, Mircea Mereu, Florin Nedelcu, Ana Corina Pop, Adriana Maria Istrate, Dorin Predescu, Adina Sorina Dumitriu, Emilia Szekely și Victor Stan), au fost trimise în judecată sub control judiciar.
Față de toate aceste persoane, Tribunalul București, unde dosarul a fost trimis în judecată, au fost menținute măsurile preventive.
Cum a fost fraudat Programul Start Up Nation
DJ-ul Victor Stan şi Emilia Sezkely (angajată a Primăriei Timişoara), doi dintre membrii grupării anchetate de Parchetul European pentru fraudarea fondurilor europene şi naţionale, au fost cercetaţi şi într-o anchetă a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Timişoara, unde au recunoscut că au fraudat programul Start UP Nation folosind o firmă cumpărată pe numele unei femei de etnie rromă fără studii.
Ancheta Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Timișoara a fost preluată de Parchetul European, dosarul fiind conexat cu cel instrumentat de procurorii EPPO.