Aproape 30.000 de cetăţeni ai Federaţiei Ruse au trecut frontiera României de la debutul războiului din Ucraina, în luna februarie. 485 dintre ei nu au mai ieşit din ţară. La începutul lunii august, președintele Zelenski, a cerut public liderilor europeni să blocheze intrarea tuturor turiștilor și cetățenilor rusi în Europa, decizie ce ar constitui sancțiunea cea mai importantă pe care UE ar putea-o impune Rusiei.
Aproape 30.000 de ruşi au intrat în România de la izbucnirea conflictului dintre Ucraina şi Rusia. Câţi ruşi au rămas la noi
Aproape 30.000 de cetăţeni ruşi au intrat în România de la debutul războiului din Ucraina, dar majoritatea au fost doar în tranzit, iar alţii s-au întors în Rusia, potrivit Ştirile Pro TV.
485 dintre cetăţenii ruşii intraţi în România au rămas aici, numărul fiind de zece ori mai mic decât cu un an înainte de conflictul militar.
Din ziua în care, la ordinul lui Vladimir Putin, armata rusă a invadat Ucraina şi până acum, Poliţia de Frontieră a interzis intrarea în România unui număr de 309 de cetăţeni din Federaţia Rusă, pentru că nu au îndeplinit condiţiile legale: fie nu deţineau viză valabilă sau permis de sedere valid, fie nu aveau documente care să le justifice scopul şi condiţiile de şedere în ţara noastră.
Potrivit Poliţiei de Frontieră, începând cu data de 10.02.2022 (perioadă pre-conflict), până la data de 15.10.2022, ora 24.00, la nivel naţional, au intrat în România 2.591.400 cetăţeni ucraineni.
Zelenski a cerut public liderilor europeni să blocheze intrarea tuturor turiștilor și cetățenilor ruși în Europa
La începutul lunii august, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut public liderilor europeni să blocheze intrarea tuturor turiștilor și cetățenilor ruși în Europa. Zelenski consideră că o asemenea suspendare ar constitui sancțiunea cea mai importantă pe care UE ar putea-o impune Rusiei.
În replică, reprezentantul UE pentru politică externă, Josep Borrell a declarat că se opune interzicerii eliberării vizelor turistice pentru toți rușii, dar că este în favoarea unui proces mai selectiv de acordare a acestora. Borrell a mai spus că „interzicerea intrării tuturor rușilor nu este o idee bună”.
Letonia și Estonia au fost primele țări care au luat măsuri împotriva cetățenilor ruși.
„Vizitarea Europei este un privilegiu, nu un drept al omului, a subliniat premierul estonian Kaja Kallas într-o postare făcută marți pe Twitter.
Kallas a amintit că zborurile dinspre Rusia spre Europa sunt oprite, ceea ce înseamnă că, atunci când țările Schengen eliberează vize, vecinii Rusiei poartă povara, deoarece Finlanda, Estonia și Letonia sunt singurele puncte de acces terestre.