Actual Lifestyle

Rușii din Republica Moldova pot face acum cursuri gratuite de învățare a limbii române. Ce spune Maia Sandu

Rușii din Republica Moldova pot face acum cursuri gratuite de învățare a limbii române. Ce spune Maia Sandu
wikipedia

Statistic vorbind, procentul populației ruse care trăiește în Republica Moldova este mai mic decât al moldovenilor basarabeni. Cu toate acestea, limba rusă a devenit de-a lungul timpului o limbă de comunicare uzuală. Moldovenii vorbesc limba rusă, în timp ce rușii, în marea lor majoritate, refuză să vorbească în limba română, mai ales în orașele din Găgăuzia.

Rușii din Republica Moldova pot face acum cursuri gratuite de învățare a limbii române. Ce spune Maia Sandu

Cursuri gratuite de limbă română pentru vorbitorii de limbă rusă, în Republica Moldova. Este anunțul de sfârșit de an, care a fost transmis pe adresa Infoactual. Inițiativa aparține Ministerul Educației de la Chișinău.

Președintele republicii Moldova Maia Sandu salută inițiativa Ministerul Educației prin care, începând cu 2023, adulții vor beneficia de cursuri gratuite de învățare a limbii române.

„Programul național de predare a limbii române pentru alolingvi a fost extins pentru a include și cursuri pentru adulți, iar în bugetul pentru 2023 au fost prevăzute 10 milioane de lei în acest scop”, a declarat șefa statului vecin, în comunicatul trimis redacției noastre.

Executivul de la Chișinău urmează să adopte o hotărâre de Guvern care va clarifica detaliile acestui program.

„În anii următori, vom extinde programul pentru a acoperi mai bine necesitățile de predare a limbii române adulților”, a ținut să sublinieze președintele Maia Sandu.

Programul de predare a limbii române pentru alolingvi a fost lansat în anul 2013, la inițiativa Ministerului Educației. Până în acest an, 2022, programul era finanțat insuficient cu banii din bugetul de stat și prevedea doar organizarea cursurilor de limbă română exclusiv pentru copii.

Singurul recensământ ale cărui date au fost publicate este cel din anul 2004. Acesta le-a permis cetățenilor vorbitori ai limbii de stat, să o declare ca limbă maternă și ca limbă vorbită în mod obișnuit, fie sub denumirea de „moldovenească” potrivit legii nr. 3465-XI din 1 septembrie 1989 și articolului 13 din Contituție, fie sub denumirea de „română” potrivit declarației de independență a Republicii din 1991 și deciziei nr. 36 a Curții Constituționale din decembrie 2013: 60 % dintre cei 3 383 332 de locuitori ai Republicii Moldova (fără regiunea nistreană) au declarat-o ca „limbă moldovenească”, iar 16,5 % ca „limbă română”.

Majoritatea rușilor, ucrainenilor, găgăuzilor și bulgarilor au indicat ca limbă maternă una singură, respectiv limbile rusă, ucraineană, găgăuză și bulgară : pentru aceștia nu există denumiri oficiale politice diferite, pentru limbile pe care le vorbesc. Însă limba rusă fiind de facto limba de comunicare interetnică, fiecare al doilea ucrainean, fiecare al treilea bulgar și fiecare al patrulea găgăuz au declarat că vorbesc de obicei limba rusă. Printre moldoveni, 5 % din ei au declarat că vorbesc de obicei limba rusă.

În viața de zi cu zi, majoritatea inscripțiilor din Republica Moldova, atât publice, în instituții de stat, cât și private (comerț/restaurante) sunt bilingve.