Rușii au torturat ucraineni atât de brutal încât unele dintre victimele lor au muri, au declarat luni, 25 septembrie membrii unui organism de anchetă mandatat de ONU, în cele mai recente concluzii de pe teren.
Erik Møse, președintele Comisiei de anchetă privind Ucraina, a declarat în fața Consiliului ONU pentru Drepturile Omului de la Geneva că echipa sa a „colectat noi dovezi care indică faptul că utilizarea torturii de către forțele armate ruse în zonele aflate sub controlul lor a fost generalizată și sistematică”.
Rușii au comis atrocități în Ucraina
„În unele cazuri, tortura a fost aplicată cu o asemenea brutalitate încât a provocat moartea victimei. Soldații ruși au violat și au comis violențe sexuale împotriva femeilor cu vârste cuprinse între 19 și 83 de ani” în părțile ocupate din provincia Kherson, a spus el.
Rusia neagă că a comis atrocități sau că a vizat civili în Ucraina. Møse a declarat că încercările comisiilor de a comunica cu Rusia au rămas fără răspuns. Moscovei i s-a oferit posibilitatea de a răspunde acuzațiilor în cadrul audierii consiliului. Niciun reprezentant rus nu a participat. Ministerul rus al Apărării nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.
Întrebat ulterior, în cadrul unei conferințe de presă, despre numărul de cazuri de tortură soldate cu decese, Pablo de Greiff, membru al comisiei, a declarat că este imposibil de știut din cauza accesului restricționat, dar că este vorba despre un „număr destul de mare și provine din regiuni foarte diferite din întreaga țară, apropiate și îndepărtate de liniile de luptă”.
Crime împotriva umanității
În lunile august și septembrie, comisia lui Møse a vizitat părți ale Ucrainei deținute anterior de forțele rusești, cum ar fi în regiunile Kherson și Zaporojie. Comisia a constatat că tortura a fost comisă în principal în centrele de detenție gestionate de autoritățile ruse și în principal împotriva persoanelor acuzate că ar fi fost informatori ucraineni.Comisia a declarat anterior că încălcările comise de forțele ruse în Ucraina, inclusiv utilizarea torturii, pot constitui crime împotriva umanității.
Organismul ONU a descoperit, de asemenea, „câteva cazuri” de încălcări comise de forțele ucrainene, a declarat Møse, precizând că acestea se referă la cazuri de atacuri nediscriminatorii și rele tratamente aplicate deținuților ruși. Kievul a declarat anterior că verifică toate informațiile referitoare la tratamentul prizonierilor de război și că va investiga orice încălcări și va lua măsurile legale corespunzătoare. comisia a fost mandatată de consiliu în martie 2022 să investigheze abuzurile din Ucraina de la începutul războiului și a efectuat mai multe vizite și sute de interviuri. Uneori, dovezile adunate de anchetele mandatate de ONU sunt folosite pentru procese naționale și internaționale, inclusiv pentru cazuri de crime de război, Reuters.