Ungaria, țara vecină a României, la N-V, va primi în continuare transporturi de gaze de la compania rusească, în ciuda refuzului Rusiei de a exporta gaze în Europa. Acordul dintre cele două state este valabil pe mai mulți ani.
Înțelegerea poate fi parte dintr-un masterplan al lui Vladimir Putin de a dezbina UE și NATO din interior, susțin analiștii.
Promisiunea Rusiei către Ungaria. Gazprom va continua să transporte gaze pentru acest stat
Compania rusească de gaze Gazprom a anunțat că va continua transporturile de gaze către Ungaria, compania îndeplinindu-și obligațiile contractuale pe care le are față de acest stat. Informația a fost comunicată de ministrul de Externe Peter Szijjarto, în cadrul unui interviu la postul de radio public.
Cât primește Ungaria din partea Rusiei
Conform unui acord semnat anul trecut cu compania Gazprom, Ungaria primește 3,5 miliarde de metri cubi (bcm) de gaze pe an prin Bulgaria şi Serbia, în cadrul acordului său pe termen lung cu Rusia, şi încă un miliard de metri cubi printr-o conductă din Austria. Szijjarto a mai declarat că Alexei Miller, directorul executiv al companiei de gaze şi viceprim-ministrul Rusiei, Alexandr Novak, i-au promis că vor respecta toate prevederile acordului dintre cele două state.
Acest acord va fi valabil 15 ani, existând posibilitatea de schimbare a cantităților achiziționate, după 10 ani. Szijjarto a mai declarat duminică că securitatea energetică a Ungariei, precum și aprovizionarea cu gaze, este stabilă, iar transporturile de gaze au sosit zilnic conform contractului, la timp şi fără niciun fel de întreruperi.
Restul statelor din Europa nu vor avea parte de aceleași „beneficii”
Potrivit News.ro, Rusia a răspuns la sancțiunile occidentale primite de Moscova, în urma invadării Ucrainei, prin tăierea livrărilor către compania daneză Orsted şi Shell Energy, pentru contractul său de furnizare de gaze Germaniei. De asemenea, Gazprom a mai oprit livrările și către trader-ul olandez de gaze GasTerra, precum şi către Bulgaria, Polonia şi Finlanda, pentru că au refuzat să facă plăţi pentru gazele ruseşti în ruble, în cadrul unui nou regulament de plată în moneda rusă.
Italia și Slovacia susțin că au primit mai puțin de jumătate din volumele obişnuite prin conducta Nordstream 1, care transportă în jur de 40% din cantitatea totală de gaze rusești în Europa, conducta traversând Marea Baltică din Rusia până în Germania.