În aceste zile, specialiștii seismologi din Rusia au observat că există acțiune la vulcanul Şiveluci din Kamceatka, care a tăcut timp de 15 ani. Prin urmare, Rusia stă acum pe un adevărat butoi de pulbere, creat de ”mama” natură.
Rusia stă pe un butoi de pulbere. Vulcanul Şiveluci din Kamceatka se pregăteşte de o erupţie puternică, prima după 15 ani
Vulcanul Şiveluci, situat în peninsula Kamceatka din estul extrem al Rusiei, se pregăteşte de o erupţie puternică, prima după 15 ani, după cum au spus oamenii de ştiinţă.
Din câte se știe, în regiunea Kamceatka se află 29 de vulcani activi, care fac parte dintr-o regiune a Terrei cunoscută sub denumirea ”Cercul de Foc”, amplasată în regiunea Oceanului Pacific şi predispusă la erupţii şi seisme frecvente.
Şase vulcani din nord-estul Rusiei prezintă în prezent semne de activitate sporită, printre care şi cel mai înalt vulcan activ din Eurasia, care a început să erupă încă de joi, săptămâna trecută, potrivit informațiilor de pe rețelele de socializare și media.
Potrivit opiniei specialiștilor Institutului pentru Prospectare Geologică al Statelor Unite (USGS), astfel de erupţii au loc de obicei de trei sau patru ori pe an în Kamceatka, iar în aceste perioade traficul aerian trebuie redirecţionat.
The Shiveluch Volcano in Kamchatka (remember your Risk boards, kids) is apparently brewing for an eruption. Scientists are advising people to stay at least 10 miles away. The photos are awesome. https://t.co/ShlFcxziPy pic.twitter.com/IvYvug8JJ3
— Kevin Rothrock (@KevinRothrock) November 20, 2022
Pe site-ul Institutului de Vulcanologie din Rusia, specialiști au scris:
„Explozii de cenușă de până la 10-15 kilometri (…) ar putea avea loc în orice moment. Activitatea în curs de desfășurare ar putea afecta zborurile internaționale și aeronavele care zboară la joasă înălțime.”
„Continuă extinderea domului de lavă și activitatea intensă a fumarolelor, incandescența domului de lavă, explozii și avalanșe fierbinți însoțesc acest proces.”
Alexei Ozerov, directorul Institutului de Vulcanologie și Seismologie din Orientul Îndepărtat al Academiei de Științe a Rusiei, a declarat că domul vulcanului este foarte fierbinte.
„Noaptea, domul strălucește aproape pe toată suprafața sa. Avalanșe fierbinți cu o temperatură de 1.000 de grade Celsius se rostogolesc pe versanți, coboară fluxuri piroclastice. Această stare a domului se observă, de regulă, înaintea unei puternice erupții paroxistice”, a spus specialistul, citat de Ria.
Ultima erupție puternică a vulcanului a avut loc în 2007, potrivit NASA.