Pentru Darya Stepanova, mamă a doi copii care locuiește într-un orășel din partea de est a munților Ural, creșterea prețurilor la orice, de la alimente pentru copii la scutece, a forțat familia sa să renunțe la cele mai multe tratamente și la mâncarea în oraș. Familia Stepanov este una dintre milioanele de familii din Rusia care trebuie să facă economii. Din cauza schimbărilor semnificative impuse economiei rusești de războiul din Ucraina. Dar și de nenumăratele sancțiuni impuse de Occident.
Stepanova, în vârstă de 34 de ani, fiul ei în vârstă de cinci ani și fiul nou-născut, încearcă să se descurce cu cele 50.000 de ruble (550 de dolari) pe lună. Adică banii pe care îi câștigă soțul ei, Serghei. Când merge prin zăpadă la magazine, inspectează prețurile pentru a căuta chilipiruri.
Prețuri în creștere și oameni îngrijorați
„Văd cum totul s-a scumpit doar în decursul ultimilor cinci ani”, a declarat Stepanova pentru Reuters. Din apartamentul ei din Sredneuralsk, un oraș situat pe malul lacului Iset. La aproximativ 25 km la nord de orașul Ekaterinburg din Urali și la 1400 km la est de Moscova.
„Înainte puteai să cumperi cu ușurință alimente în valoare de o mie de ruble pentru trei sau patru zile. Dar acum, când te duci la magazin, o mie de ruble nu mai înseamnă nimic. Poți cumpăra doar alimente pentru nevoile zilnice, cum ar fi lapte, iaurt, pâine și atât, banii tăi au zburat.” a explicat femeia. Prețul laptelui pentru bebeluși s-a majorat de patru ori în cei cinci ani de la primul ei copil, a spus ea. În timp ce prețul cărucioarelor s-a triplat, ajungând la 60.000 de ruble. Prețurile scutecelor de unică folosință și ale alimentelor pentru copii s-au dublat cel puțin, a spus ea.
Rubla, în scădere
Veniturile familiei din Rusia nu au crescut, în timp ce rubla a scăzut în raport cu dolarul american din februarie 2022. Când președintele Vladimir Putin a ordonat intrarea trupelor în Ucraina. Ceea ce a făcut ca bunurile importate să fie mai scumpe în ruble. „Nu mai sunt bani pentru tratamente. Bineînțeles că poți trăi fără ele, dar viața este mai urâtă.” a spus Stepanova.
Multe familii din întreaga lume se confruntă cu creșteri de prețuri. Dar, particularitățile economiei de război a Rusiei au stimulat o inflație ridicată pentru milioane de alegători ruși înainte de alegerile din 2024. Familia nu a dorit să discute despre politică, Ucraina sau cine este de vină pentru creșterea prețurilor. Astfel încât nu este imediat clar ce impact pe termen lung vor avea condițiile mai dure asupra votului în Rusia. Se așteaptă ca Putin să candideze la alegerile de anul viitor. O mișcare care l-ar menține la putere cel puțin până în 2030.
Rusia pe timp de război
Occidentul a impus ceea ce a numit cele mai dure sancțiuni impuse vreodată Rusiei. În încercarea de a-i submina economia și de a-l forța pe Putin să schimbe cursul în privința Ucrainei. Dar acesta a refuzat și a provocat Occidentul pentru că nu a reușit să alimenteze o criză economică.
Rusia, cel mai mare exportator de resurse naturale din lume, a continuat să își vândă petrolul pe piețele mondiale. Iar guvernul a crescut cheltuielile militare până la un record post-sovietic. În timp ce producția de arme a crescut vertiginos. La fel ca și salariile pentru soldații contractați dispuși să lupte. Fondul Monetar Internațional prevede o creștere economică a Rusiei de 2,2% în acest an. Mai rapidă decât cea a Statelor Unite sau a zonei euro, deși Fondul și-a redus prognoza de creștere pentru 2024 la 1,1%.
Sărăcie la nivelul populației
Igor Lipits, un economist rus, a declarat că datele oficiale rusești privind nivelurile de sărăcie sunt îngrijorătoare. La fel ca și imaginea de ansamblu a economiei rusești. În ciuda anunțurilor deseori roz menite să mulțumească conducerea de la Kremlin.
„Situația reală este proastă. O mare parte din populația rusă are salarii foarte mici.”, a declarat Lipits. Adăugând că a văzut cel puțin stagnare și o deteriorare serioasă a sănătății economice după alegerile prezidențiale din martie. El a spus că aproximativ 20 de milioane de oameni ar putea fi în sărăcie sau la limita sărăciei în Rusia, conform Reuters .