Kremlinul a declarat marți că Rusia va fi nevoită să ia „contramăsuri” la aderarea Finlandei la alianța militară NATO. Ministrul Apărării, Serghei Șoigu, a afirmat că această decizie ridică perspectiva unei noi escaladări a conflictului din Ucraina. Deși analiștii politici occidentali consideră că acest lucru nu va avea un efect direct asupra contextului războiului, ei sunt de părere că încercarea Federației Ruse este aceea de a dezbina alianțele vestice. Deocamdată, efectul pare să fi fost contrar așteptărilor Rusiei.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că extinderea NATO, criticată de mult timp la Moscova, este o „intruziune în securitatea noastră și în interesele naționale ale Rusiei” și că Moscova va urmări îndeaproape orice desfășurare militară a NATO în Finlanda.
În ce poziție se află Finlanda față de Rusia
Rusia și Finlanda au o graniță comună de 1.300 km, iar Moscova a declarat deja că va întări diviziile militare staționate în vestul și nord-vestul său. Finlanda urmează să se alăture oficial alianței militare în cursul zilei de marți. Steagul său va fi arborat de cel al celorlalte 30 de țări din Alianța Nord-Atlantică la ora 15:30 (16:30 ora României), după o cuvântare a lui Antony Blinken.
Șoigu a declarat conducerii militare a Rusiei, în cadrul unei reuniuni, că aderarea Finlandei „creează riscurile unei extinderi semnificative a conflictului” din Ucraina, potrivit unei transcrieri publicate de Ministerul Apărării.Dar el a spus că nu va afecta rezultatul a ceea ce Rusia numește „operațiunea sa militară specială” în Ucraina.
Rusia spune că unul dintre motivele pentru care și-a trimis forțele armate în Ucraina în februarie 2022 a fost acela de a contracara o amenințare din partea a ceea ce a spus că sunt planuri occidentale de a folosi Ucraina ca platformă pentru a amenința Rusia.
Aceasta spune că acum duce un „război hibrid” împotriva NATO și a Occidentului, care sprijină Ucraina cu pachete de armament și sprijin financiar în valoare de mai multe miliarde de dolari, conform Reuters.
Ce s-ar putea întâmpla
Șoigu a declarat că Rusia ia, de asemenea, măsuri practice pentru a spori potențialul de atac nuclear al aliatului său apropiat, Belarus, ca răspuns.
El a spus că unele avioane militare belaruse sunt acum capabile să transporte focoase nucleare și că Rusia a trimis sisteme de rachete Iskander, care pot transporta rachete convenționale sau nucleare, în Belarus.
Președintele Vladimir Putin a declarat luna trecută că Rusia va amplasa arme nucleare tactice pe teritoriul Belarusului.
Rusia a folosit Belarusul ca o rampă de lansare pentru invazia sa de anul trecut și temerile au rămas mari la Kiev și în Occident că ar putea fi târât în continuare în conflict de către Moscova.