Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a declarat sâmbătă, la Conferința de Securitate de la Munchen, că Uniunea Europeană și SUA au început să ia în considerare sancțiuni împotriva Rusiei în legătură cu situația din Ucraina cu aproximativ două luni înainte de începerea invaziei din decembrie 2021.
„Uniunea Europeană împreună cu Statele Unite, au început să se gândească la aplicarea de sancțiuni economice la scară largă împotriva Rusiei încă din decembrie 2021”, a spus von der Leyen, adăugând că „sperau că sancțiunile nu vor trebui aplicate”.
Sprijinul pentru Ucraina trebuie urgentat
Președinta Comisiei Europene a mai menționat că „În urmă cu mai bine de un an, Statele Unite au început să facă un lucru fără precedent, expunând în spațiul public datele deținute , declarând că Rusia pregătește un atac asupra Ucrainei. Am sperat că acest lucru nu se va întâmpla, dar am început să ne pregătim,”a spus von der Leyen, potrivit adevărul.
Ursula von der Leyen a cerut, în discursul său, ca toate formele de presiune asupra Rusiei să fie sporite, pe lângă creșterea livrării de arme și muniții către Ucraina, pentru a căror fabricare în masă a sugerat mobilizarea industriei europene.
„Acum este timpul să urgentăm producția de arme și muniții standardizate pentru livrările în Ucraina. Trebuie să folosim Fondul European de Pace pentru asta. Intenționăm să apelăm la industria din întreaga Uniune Europeană și să le punem întrebarea: de ce este nevoie pentru a crește calitativ și cantitativ producția de muniție, de exemplu lucruri elementare precum obuzele de 155 mm. Este același lucru pe care l-am făcut cu vaccinurile în timpul pandemiei”, a spus von der Leyen.
Ce soluții propune președintele CE
Vorbind despre accelerarea sprijinului pentru Kiev, președintele Comisiei Europene a mai declarat că „Ne-am putea gândi, de exemplu, la contracte de achiziţii în avans, care dau industriei de apărare posibilitatea de a investi acum în linii de producţie, pentru a fi mai rapide şi pentru a creşte cantităţile pe care le pot livra.”, a declarat șefa CE. De asemenea, Ursula von der Leyen a subliniat că Uniunea nu poate aştepta luni şi ani de zile pentru a-şi reface stocurile militare sau pentru a trimite Ucrainei armament cum ar fi proiectilele de artilerie de 155 mm.”.
În cadrul aceluiași eveniment. Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a refuzat cererea Ucrainei de a primi bombe cu dispersie și arme cu fosfor. ”NATO nici nu a recomandat, nici nu a furnizat aceste tipuri de arme. Noi livrăm artilerie şi alte tipuri de arme, dar nu bombe cu fragmentaţie”, a declarat Stoltenberg pentru postul RTL/ntv la Conferinţa de securitate de la Munchen.