Actual International

Rusia își bate joc de soldații ei: Au fost trimiși să atace Ucraina cu hărți moștenite de la străbunici, desenate cu pixul. FOTO

Rusia își bate joc de soldații ei: Au fost trimiși să atace Ucraina cu hărți moștenite de la străbunici, desenate cu pixul. FOTO
Twitter

Noapte minții sau bătaie de joc? Unii dintre comandanții ruși trimiși de Vladimir Putin în Ucraina au folosit hărți din anul 1969, pe care nu apăreau zone rezidențiale noi, cum ar fi Saltovka, o suburbie a Harkovului, sau rezervoare de apă, relatează luni agenţia de presă Ukrinform, citând serviciul de presă al filialei Serviciului de Securitate al Ucrainei din regiunea Harkov.

Războiul anului 2022. Rușii au atacat Ucraina cu hărți vechi de 50 de ani. Unele aveau granița dintre țări trasată cu pixul. FOTO

O parte din comandanții ruși folosesc în Ucraina hărți vechi de peste 50 de ani. Pe unele dintre acestea, granița dintre cele două state a fost trasată cu pixul.

”De la ofițerii ruși capturați, serviciile de informații militare ucrainene au descoperit că invadatorii din regiunea Harkov s-au ghidat după hărți tipărite în 1969. Cu hărți depășite cu 53 de ani, rușii nu știau încotro se îndreptau. Numele localităților și cursurile râurilor sunt diferite”, au transmis reprezentanții ucraineni.

Pe aceste hărți nu erau indicate zone rezidenţiale mai noi, cum ar fi Saltovka, o suburbie a Harkovului, sau rezervoare de apă, relatează luni agenţia de presă Ukrinform, citând serviciul de presă al filialei SBU (Serviciul de Securitate al Ucrainei) din regiunea Harkov.

Hărţile topografice ale Ucrainei descoperite după anihilarea unei unităţi a Brigăzii 138-a de gardă motorizată a armatei ruse relevă că ele nu au mai fost actualizate de cel puţin 53 de ani.

„Pe hărţile invadatorilor lipseşte complet zona rezidenţială Saltovka din nord-estul Harkovului, a cărei construcţie a început în anii 1970. De asemenea, lipseau rezervoarele de apă Travianskoe şi Muromskoe, construite, de asemenea, în anii ’70 ai secolului trecut. Frontiera de stat între Rusia şi Ucraina era în genere trasată cu un pix, întrucât pe hărţile lor aceasta nu exista”, subliniază SBU.

Foto: Facebook Служба безпеки України

Deşi hărţile au numere de înregistrare din zilele noastre şi chiar sunt însemnate ca fiind „secret de stat”, la o examinare mai detaliată se poate observa că ele au fost editate în 1969, potrivit Serviciului de Securitate al Ucrainei.

Serviciul Topografic al Districtului militar de Vest din Federaţia Rusă, condus de colonelul Aleksei Krasnov, precum şi Centrul de informaţii geospaţiale şi de navigaţie al Rusiei sunt instituţiile care au acordat suportul tehnic pentru unitatea Brigăzii a 138-a de gardă, care a fost anihilată de forţele ucrainene în regiunea Harkov la sfârşitul lunii martie.

O zonă rezidențială a luat locul unui fost aerodrom militar

Într-adevăr, în anii ’70 ai secolului trecut, în perioada sovietică, la periferia Odesei se afla un aeroport militar, dar care după prăbuşirea URSS se transformase în târg, iar apoi pe locul fostului aerodrom a fost construită o zonă rezidenţială, a explicat la vremea respectivă Ukrainska Pravda, denunţând minciunile Ministerului rus al Apărării.

Armata Federaţiei Ruse a lansat peste 3.000 de rachete de croazieră, nenumărate obuze de artilerie şi alte proiectile de la începutul invaziei în Ucraina şi până în prezent, a declarat luni preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, citat de Ukrinform.

„Peste 3.000 de rachete de croazieră a utilizat Rusia împotriva Ucrainei. Sunt imposibil de numărat obuzele de artilerie şi alte proiectile şi muniţii care au fost folosite împotriva ţării noastre şi a poporului nostru. Dar este cu siguranţă posibil să-i aducem în faţa justiţiei pe toţi criminalii de război ruşi. Pe toţi colaboraţioniştii. Pe toţi cei responsabili de teroare. Pentru tot ceea ce se întâmplă de 145 de zile şi mai mult de opt ani în Ucraina. Şi o vom face”, susţine Zelenski în mesajul său postat pe Telegram.

În ultimele săptămâni, rușii au început să lovească ţinte terestre cu rachete antiaeriene ale sistemului S-300, destinat în principal pentru distrugerea ţintelor aeriene, subliniază comandamentul Forţelor Aeriene ucrainene.