Actual Economic

Rusia împinge Europa în pragul recesiunii. Putin, mai puternic decât în estimările liderilor lumii

Rusia împinge Europa în pragul recesiunii. Putin, mai puternic decât în estimările liderilor lumii
Arhivă

Costul de cumpărare a energiei electrice în Europa a crescut la un nivel record miercuri, după ce Rusia a redus fluxul de gaze naturale în continent, punând presiune asupra economiei deja fragile.

Prețul de referință european al puterii germane pentru livrare, a urcat miercuri la un record de 388 de euro (394 de dolari) pe megawatt-oră – cu peste 400% mai mult decât în anul precedent.

Creșterea prețurilor la energie electrică a survenit pe măsură ce prețurile la gaze naturale în Europa – care sunt un element cheie în generarea de energie – au crescut pentru a șasea zi consecutiv, în timp ce Rusia și-a îndeplinit promisiunea de a opri în continuare livrările.

Contractele pe gaze naturale olandeze TTF, în referința europeană, au fost cu 2% mai mari miercuri, la 203,50 euro pe megawatt-oră. Această valoare este cu peste 26% mai mare decât închiderea de vineri și cu aproximativ 780% peste anul precedent.

Gazprom (compania din Rusia) a declarat luni că va reduce furnizarea de gaze naturale în Germania și Europa prin conducta Nord Stream 1 la doar 20% din capacitate, dând vina pe o problemă tehnică a unei turbine.

Datele Nord Stream au arătat că fluxurile prin conductă au scăzut la aproximativ 20% din capacitate miercuri dimineață.

Rusia a redus anterior fluxurile la 40%, guvernele europene acuzându-l pe președintele Vladimir Putin că folosește gazele naturale ca armă economică împotriva sancțiunilor din cauza războiului din Ucraina.

Cea mai recentă reducere a aprovizionării cu gaze naturale a Rusiei către Europa va aduce o lovitură uriașă economiei regiunii, care deja încetinește sub greutatea inflației în creștere și a costurilor mai mari ale împrumuturilor.

„Acest lucru va transforma electricitatea dintr-o utilitate într-un bun de lux pentru mulți europeni, în timp ce dăunează grav competitivității industriale chiar înainte de a se lua decizii mai grele de raționalizare a energiei”, a declarat Stefan Koopman, macrostrategist senior la Rabobank, într-o notă către clienți, miercuri.

Goldman Sachs a declarat marți că se așteaptă acum ca zona euro să intre în recesiune în a doua jumătate a anului.

„Reducerea ofertei de gaz rusesc și prețurile ridicate ale gazului vor avea un impact semnificativ asupra activității în trimestrele următoare”, au spus analiștii băncii, conduși de economistul Sven Jari Stehn.”

„O oprire completă a furnizării de gaze rămâne o posibilitate reală, mai ales în lunile de iarnă. Estimăm că o astfel de oprire ar împinge zona euro într-o recesiune bruscă”.