Lifestyle

Rusia caută calmul după o revoltă eșuată. Occidentul vede fisuri în puterea lui Putin

Evgheni Prigojin
Sursa foto: themoscowtimes.com

Ministrul rus al apărării a fost prezentat luni discutând cu trupele despre războiul din Ucraina – trimițând un mesaj de normalitate, după ce mercenarii care au încercat să îl înlăture au ocupat pentru scurt timp un centru de comandă strategic pentru invazie și au mărșăluit spre Moscova. Revolta armată din weekend a puternicului Grup Wagner și încheierea sa bruscă, fără nicio sancțiune aparentă pentru făptași sau pentru liderul lor, au fost urmate luni de alte măsuri oficiale pentru a readuce țara la normalitate. 

Evenimentele extraordinare au făcut ca guvernele, atât cele amicale, cât și cele ostile Rusiei, să caute răspunsuri la ceea ce s-ar putea întâmpla în continuare în țara cu cel mai mare arsenal nuclear din lume. China, aliatul Rusiei, unde un diplomat rus de rang înalt a vizitat duminică, a declarat că sprijină Moscova în menținerea stabilității naționale, în timp ce Ucraina și unii dintre aliații săi occidentali au declarat că tulburările au dezvăluit fisuri în Rusia. 

Niciun semn de la Putin sau Prigojin după acordul care a pus capăt revoltei 

„Vedem fisuri masive în propaganda rusă”, a declarat ministrul german de externe Annalena Baerbock înainte de a se îndrepta spre o reuniune a UE. Ea a declarat că războiul lui Putin în Ucraina, pe care el îl numește o „operațiune militară specială” pentru a contracara o amenințare din partea acesteia și a Occidentului la adresa Rusiei și a rușilor, distruge Rusia și că aliații occidentali vor continua să sprijine Ucraina. 

Comitetul național antiterorism al Rusiei a declarat că situația din țară este stabilă, iar primarul Moscovei, Serghei Sobyanin, a declarat că anulează un regim antiterorist impus în capitala Moscova. 

Mercenarii wagnerieni care luptă în Ucraina și care au trecut sâmbătă în Rusia și-au oprit înaintarea spre Moscova, s-au retras din orașul Rostov din sudul Rusiei și s-au întors seara la bazele lor în baza unei amnistii care le acordă siguranță. Comandantul lor, Evgheni Prigojin, care ceruse ca ministrul rus al apărării și generalul de rang înalt al armatei să îi fie predați, se va muta în Belarus în cadrul acordului mediat de președintele belarus Alexander Lukașenko. 

Prigozhin, care i-a acuzat pe ambii bărbați de incompetență crasă și corupție, a declarat că dorește să „restabilească justiția”. O înregistrare video publicată luni de Ministerul Apărării îl arată pe ministrul Serghei Shoigu zburând într-un avion cu un coleg și ascultând rapoarte la un post de comandă. Nu era clar când sau unde a fost filmat și nu avea sunet. 

Președintele rus Vladimir Putin, care declarase sâmbătă că rebeliunea pune în pericol însăși existența Rusiei și promisese că îi va pedepsi pe cei care se află în spatele revoltei, nu a făcut niciun comentariu sau apariție publică de atunci. 

Moscova anulează măsurile antiteroriste iar Rusia s-a declarat „stabilă” 

Prigozhin a fost văzut ultima dată plecând din Rostov cu un SUV, zâmbind în timp ce oamenii săi făceau schimb de pumni cu trecătorii înainte de a se retrage. Valeri Gerasimov, șeful Statului Major General, de asemenea, nu a fost văzut în public de la evenimente. Kremlinul a declarat că problema schimbărilor de personal a fost prerogativa exclusivă a președintelui și cu greu ar fi putut face parte din vreo înțelegere. 

Evoluțiile au fost, la prima vedere, una dintre cele mai mari provocări la adresa lui Vladimir Putin după mai bine de două decenii la putere. Ziua de luni a fost declarată zi nelucrătoare la Moscova pentru a lăsa timp ca lucrurile să se liniștească, iar duminică seară nu existau prea multe semne de securitate sporită în capitală. „Sâmbătă a fost o zi foarte emoționantă și tensionată”, a declarat Ministerul rus al Afacerilor Digitale, recomandând companiilor din domeniul IT, telecomunicațiilor și mass-media să le acorde angajaților ziua liberă de luni. 

Secretarul de stat american Antony Blinken a sugerat că tulburările ar putea dura luni de zile pentru a fi rezolvate. „Am văzut cum au apărut mai multe fisuri în fațada rusă”, a declarat Blinken duminică. 

Ministrul adjunct de externe al Rusiei, Andrei Rudenko, a avut duminică discuții la Beijing. Nu a fost clar dacă vizita sa la cel mai puternic aliat al Rusiei a fost precipitată de revolta lui Wagner. 

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a discutat despre evenimentele din Rusia în cadrul unor convorbiri telefonice separate cu președintele american Joe Biden și cu premierul canadian Justin Trudeau. Atât Biden, cât și Trudeau și-au exprimat sprijinul pentru Ucraina, în contextul în care aceasta desfășoară o contraofensivă pentru a recupera teritoriile confiscate de Rusia, potrivit declarațiilor oficiale. „Lumea trebuie să pună presiune asupra Rusiei până când ordinea internațională va fi restabilită”, a declarat Zelenski pe Twitter. 

Televiziunea de stat a declarat că Putin va participa la o reuniune a Consiliului de Securitate al Rusiei în această săptămână, fără a da detalii, iar agenția de știri Belta din Belarus a declarat că Putin și Lukașenko au vorbit din nou duminică, după cel puțin două apeluri sâmbătă. În discursul său televizat, în timp ce evenimentele se desfășurau sâmbătă, Putin a făcut o paralelă cu haosul din 1917, care a dus la revoluția bolșevică. 

Ministrul italian de externe, Antonio Tajani, a declarat pentru ziarul Il Messaggero: „Mitul unității Rusiei lui Putin s-a terminat … Este rezultatul inevitabil atunci când susții și finanțezi o legiune de mercenari”. 

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat pentru ziarul La Provence că rebeliunea a scos în evidență diviziunile din tabăra rusă și fragilitatea atât a armatei sale, cât și a Wagner. Fost aliat al lui Putin și fost deținut, ale cărui forțe au dus cele mai sângeroase bătălii din cele 16 luni de război din Ucraina, Prigozhin, în vârstă de 62 de ani, a sfidat luna aceasta ordinele de a-și plasa trupele sub comanda Ministerului Apărării. 

El a lansat rebeliunea vineri după ce a afirmat că armata a ucis unii dintre oamenii săi într-un atac aerian pe care Ministerul rus al Apărării l-a negat. Ucraina afirmă că forțele sale au recucerit aproximativ 130 km pătrați de-a lungul liniei de front din sud de la începutul contraofensivei lor la începutul acestei luni.