O ceartă publică între Rusia și Armenia adâncește îndoielile cu privire la capacitatea Moscovei de a menține și de a proiecta puterea în părți ale fostei Uniuni Sovietice. Aceasta este concentrată pe războiul din Ucraina. Din acest motiv, se răcește de aliații săi tradiționali.
Armenia găzduiește o bază militară rusă și este singurul aliat strategic al Moscovei în instabilul Caucaz de Sud. Aceasta e o regiune străbătută de conducte de petrol și gaze.
Legăturile s-au încălzit și s-au răcit de-a lungul anilor. În ultimele săptămâni, Armenia a declarat, de fapt, că nu mai are încredere în capacitatea Rusiei de a o proteja în cadrul unui pact de apărare. Și-a căutat alți parteneri. Iar tensiunile se intensifică cu Azerbaidjanul vecin, împotriva căruia a pierdut un scurt război în 2020.
Rusia și Armenia, sub semnul dezamăgirii
Prim-ministrul Armeniei a declarat că politica țării sale de a se baza pe Rusia pentru a-i garanta securitatea a fost o greșeală strategică, deoarece Moscova nu a fost capabilă să se achite de sarcini și este în curs de a-și reduce rolul în regiune.
Absența percepută a Rusiei ar putea deschide ușa pentru ca alți actori – fie că este vorba de Turcia, Azerbaidjan, Iran, China sau Occident – să încerce să îi ia locul în Caucazul de Sud sau în alte teritorii ex-sovietice pe care le consideră în mod deschis ca fiind sfera sa de influență.
„Performanța abjectă a Rusiei în Ucraina a făcut ca foștii clienți să caute alți protectori mai de încredere”, a declarat Anthony Brenton, fost ambasador britanic în Rusia.
„Sunt sigur că ei (rușii) vor face tot ce pot pentru a-i reasigura pe alții (în special Siria) de sprijinul lor continuu”.
India devine o alternativă
Armenia spune, de exemplu, că Rusia nu poate furniza armele pe care le-a furnizat în mod tradițional. Are nevoie de ele pentru Ucraina. Erevan s-a adresat apoi Indiei.
În timp ce refuză în mod evident să permită unui bloc militar condus de Rusia să organizeze manevre pe teritoriul armean, prim-ministrul Nikol Pashinyan a autorizat săptămâna aceasta găzduirea unui exercițiu comun rar cu Statele Unite. Iar SUA sunt cel mai mare susținător al Ucrainei.
Armenia va găzdui săptămâna viitoare exerciții comune cu forțele americane, au declarat miercuri (6 septembrie) oficialii de la Erevan – cel mai recent semn al îndepărtării fostei republici sovietice de aliatul său tradițional, Rusia.
Rusia are alte priorități
Războiul Rusiei cu Ucraina o poate slăbi pe plan diplomatic. Nu numai pentru că Occidentul i-a aplicat restricții, se pare. Țările care îi erau în mod tradițional aliate se simt neglijate. Iar Rusia câștigase multă influență drept garant al securității.
„Rusia este acum distrasă și nu vrea să se implice în nicio altă problemă sau criză în afară de Ucraina”, a declarat Olesya Vartanyan, analist senior pentru Caucazul de Sud la International Crisis Group (ICG), o organizație de prevenire a conflictelor.
Ea s-a întrebat ce resurse are Moscova pentru a aborda alte probleme dacă nu este capabilă să repare relațiile cu Armenia. Erevanul este singurul său partener strategic din regiune.
Legăturile cu Kazahstanul bogat în energie, care a refuzat să susțină „operațiunea militară specială” a Rusiei în Ucraina, s-au răcit, de asemenea,. Moldova a trebuit să facă față unui aflux uriaș de refugiați din cauza războiului din Ucraina și are un guvern pro-occidental care încearcă să își reducă dependența de Moscova.
Situația din Georgia, din care o cincime este garnizoană cu trupe rusești care sprijină teritoriile separatiste după un război în 2008, este mai nuanțată; autoritățile iau unele decizii favorabile Moscovei chiar dacă unii alegători se opun cu vehemență.
Moscova are și adepți mai loiali
Belarus are relații puternice cu Moscova. Președintele autoritar Alexander Lukașenko se întâlnește cu președintele rus Vladimir Putin de mai multe ori pe an. Iar țara sa a devenit o rampă de lansare pentru invazia din 2022. Acum găzduiește rachete nucleare tactice rusești. Tot Lukașenko a mediat conflictul cu insurgentul grup Wagner.
Vânzarea de drone de către Iran către Rusia a cimentat și mai mult relațiile. Iar liderul nord-coreean Kim Jong Un urmează să poarte discuții în Rusia în această săptămână.
Legăturile cu India, Brazilia și Africa de Sud rămân puternice. Iar Moscova pare a fi partenerul junior într-un parteneriat „fără limite” în plină expansiune cu China. Acest pact a permis Beijingului, cu reduceri mari, să cumpere petrol și gaze pe care Rusia nu le mai poate vinde în Occident.
Modul în care Rusia se va ocupa de Armenia va fi probabil urmărit îndeaproape.
Pashinyan a pus la îndoială în mod public voința și capacitatea forțelor de menținere a păcii rusești. Ele trebuiau să ridice o blocadă de facto de nouă luni a Azerbaidjanului asupra enclavei Nagorno-Karabah. Zona disputată e populată de etnici armeni. Erevanul și-a deplâns „greșeala” de a se baza doar pe Moscova pentru securitate.
Conflictul armenilor cu azerii e în toi
Vartanyan de la ICG a declarat că Erevanul se teme că Azerbaidjanul ar putea folosi slăbiciunea percepută a Moscovei pentru a prelua controlul asupra teritoriului, în special în enclavă.
„Oficialii armeni spuneau în vară că, până când Rusia va avea timp să ne ajute, nu va mai exista nicio țară care să ne ajute”, a spus ea. „Ei sunt în modul de criză”.
Moscova l-a acuzat pe Pashinyan de un comportament la limita insolenței, iar vineri l-a convocat pe ambasadorul Armeniei pentru a protesta împotriva „pașilor ostili”.
Demersul Armeniei de a semna în totalitate cu Curtea Penală Internațională (CPI) este o altă sursă de tensiune. CPI a emis un mandat de arestare pe numele lui Putin pentru acuzații de crime de război. Acest pas ridică perspectiva ca acesta să nu poată vizita un aliat apropiat. Chiar dacă Armenia a făcut acest lucru pentru a ține Azerbaidjanul la distanță.
Această analiză amplă a fost publicată pe EURACTIV.