Rețelele de socializare abundă inclusiv în mesaje și anunțuri în limba sârbă, cu oferte de participare la războiul din Ucraina, contra unor sume de bani, ademenitoare, desigur. Cine vine cu cerința expresă de a se opri aceste practici de racolare și recrutare a populației sârbe, în cele ce urmează.
Rusia ar trebui să se oprească din recrutarea sârbilor la război, prin postarea anunțurilor online. Cine face această cerere
S-a descoperit că mesajele și anunțurile postate în online, cu scopul de recrutare a sârbilor la războiul fraticid din Ucraina, aparțin grupului Wagner, care este expert în recrutarea de mercenari. Plata este desigur tentantă, încât să uite tinerii sârbi că în Ucraina este astăzi un adevărat coșmar, trăit în realitatea cotidiană.
Cererea expresă ca Rusia să se oprească din astfel de practici aparține chiar președintelui sârb Aleksandar Vucic.
Aleksandar Vucic a criticat site-urile şi grupurile de socializare din Rusia care publică reclame în limba sârbă, unde grupul Wagner cheamă voluntari să se alăture rândurilor sale.
„De ce voi, cei de la Wagner, chemaţi pe oricine din Serbia când ştiţi că este împotriva regulamentelor noastre?”, a spus Vucic luni noapte într-o emisiune publică, difuzată de Happy TV din Belgrad.
Din punct de vedere legal, legislaţia Serbiei interzice participarea cetăţenilor săi în conflicte din străinătate şi mai multe persoane au fost deja condamnate pentru încălcarea ei.
Cu toate acestea, mai mulți voluntari sârbi au participat la lupte alături de forţe proruse în Ucraina în 2014 şi 2015. Nimeni nu cunoaște numărul exact, dar se pare că zeci de sârbi s-au înscris pentru a lupta în Ucraina începând din 2014, potrivit media.
Președintele Vucic a respins categoric acuzaţiile potrivit cărora grupul Wagner, condus de Evgheni Prigojin, un apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin, are o prezenţă în Serbia.
Și ministrul sârb al Apărării, Milos Vucevic, i-a avertizat pe sârbi să nu se alăture ruşilor în războiul împotriva Ucrainei.
„Acest lucru va avea consecinţe legale odată ce vor putea fi traşi la răspundere în faţa organelor de stat”, a declarat Vucevic la Radio Europa Liberă.
Serbia vrea să adere la Uniunea Europeană, dar menţine cooperarea comercială şi militară cu Rusia. Condamnă invazia Rusiei în Ucraina, dar Belgradul refuză, în continuare, să impună sancţiuni Moscovei sau rușilor oligarhi cu afaceri în Serbia.
Statul sârb este în întregime dependent de importurile de gaze din Rusia şi retailerul ei de petrol NIS aparține companiei ruse Gazprom.