International

Rusia ar putea folosi arme nucleare. Negocieri în Parlament

Rusia Sursa foto Georgetown Journal of International Affairs
Sursa foto Georgetown Journal

Șefii parlamentului rus vor discuta luni despre revocarea ratificării unui tratat care interzice testele nucleare. După ce președintele Vladimir Putin a evocat posibilitatea ca Rusia să reia testele nucleare. Pentru prima dată după mai bine de trei decenii de liniște.

O reluare a testelor nucleare de către Rusia, Statele Unite sau China ar putea semnala începutul unei noi curse. Cea a înarmării nucleare între marile puteri. Care au oprit testele nucleare în anii de după prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991.

Rusia ar putea folosi arme nucleare

Vladimir Putin a declarat că doctrina nucleară a Rusiei este cea care stabilește condițiile în care vor acționa. Astfel, aceasta nu are nevoie de actualizare, a esplicat liderul rus. Dar nu a fost încă pregătit să spună dacă Moscova trebuie să reia testele nucleare. Șeful de la Kremlin a declarat că Rusia ar putea lua în considerare revocarea ratificării Tratatului de interzicere totală a testelor nucleare. Deoarece Statele Unite l-au semnat, dar nu l-au ratificat.

Acest lucru l-a determinat pe cel mai important deputat rus, Viaceslav Volodin, să spună că va discuta această chestiune. Negocierile vor avea loc la următoarea reuniune a Consiliului Dumei ruse. Care este organul-cheie din parlamentul rus și organizează activitatea legislativă. Acesta se va reuni luni, la ora 16.00.

Norma globală

Vineri, trimisul Rusiei la Organizația Tratatului de interzicere totală a testelor nucleare (CTBTO) a declarat că Moscova va revoca ratificarea pactului. O măsură denunțată de Washington deoarece pune în pericol „norma globală” împotriva exploziilor de teste nucleare.

Pentru unii oameni de știință și militanți, splendoarea testelor cu bombe nucleare din timpul Războiului Rece a evidențiat nebunia unei politici nucleare. Care, în cele din urmă, ar putea distruge omenirea și contamina planeta pentru sute de mii de ani.

Teste nucleare

Dar războiul din Ucraina a ridicat tensiunea dintre Moscova și Washington la cel mai înalt nivel de la Criza rachetelor cubaneze din 1962. Chiar în momentul în care China încearcă să își consolideze arsenalul nuclear pentru a se alinia statutului său de superputere emergentă. Prin revocarea ratificării, Rusia trimite Statelor Unite un avertisment că Moscova poate schimba în mod fundamental ipotezele planificării nucleare de după Războiul Rece.

Statele Unite, China, Egipt, Iran și Israel au semnat-o, dar nu au ratificat-o. India, Coreea de Nord și Pakistan nu au semnat-o. Uniunea Sovietică a testat arme nucleare ultima dată în 1990, iar Statele Unite în 1992. Rusia, care a moștenit cea mai mare parte a arsenalului nuclear sovietic, nu a făcut niciodată acest lucru. Dar au apărut semne că testele ar putea fi reluate.

Imagini din satelit

Luna trecută, CNN a declarat că imaginile din satelit au arătat o activitate tot mai intensă la locurile de testare nucleară din Rusia, China și Statele Unite. În 2020, Washington Post a afirmat că administrația de atunci a lui Trump a discutat dacă să organizeze un test nuclear.

De la semnarea CTBT au avut loc zece teste nucleare. India și Pakistan au efectuat câte două în 1998, în timp ce Coreea de Nord a efectuat teste în 2006, 2009, 2013, 2016 (de două ori) și 2017, potrivit Organizației Națiunilor Unite, conform Reuters .