Rusia va înceta participarea la Staţia Spaţială Internaţională (ISS) „după 2024”, a anunţat noul şef al agenţiei spaţiale ruse Roscosmos, Iuri Borisov, care l-a înlocuit pe Dmitri Rogozin. El spune că Rusia va construi o nouă stație spațială. În replică, agenția spațială americană NASA afirmnă că nu a fost notificată despre intenția rușilor, așa cum prevede protocolul dintre cele două țări.
Rusia anunță că se retrage de pe Stația Spațială Internațională. NASA: Pe noi nu ne-au anunțat
După luni de tensiuni cauzate prin intermediul conflictului din Ucraina, Rusia a anunțat că se va retrage din ISS după 2024, potrivit agenției de presă ruse, TASS.
„Ne vom îndeplini fără îndoială toate obligaţiile faţă de partenerii noştri” din cadrul ISS, a declarat Iuri Borisov în timpul unei întâlniri televizate cu preşedintele rus Vladimir Putin.
„Însă decizia de a părăsi această staţie după 2024 a fost luată”, a adăugat oficialul rus, potrivit AFP.
„Cred că până atunci vom începe să construim staţia orbitală rusă”, care va fi „principala prioritate” a programului spaţial naţional, a adăugat el.
Această decizie a fost anunțată de directorul general al agenției spațiale ruse Roscosmos, Yuri Borisov, în urma unei întâlniri cu președintele rus Vladimir Putin. Borisov a adăugat că Rusia își va părăsi parteneriatul cu NASA la bordul ISS după ce își va îndeplini toate obligațiile față de partenerii săi.
El a spus: „Vladimir Vladimirovici, știți că lucrăm în cadrul cooperării internaționale la Stația Spațială Internațională.”
„Desigur, ne vom îndeplini toate obligațiile față de partenerii noștri, dar decizia de a părăsi această stație, după 2024, a fost luată”.
Noul lider spațial, care l-a înlocuit recent pe Dmitri Rogozin, a declarat că până în 2024 Moscova va fi început să formeze Stația Spațială Orbitală Rusă (ROSS).
El a adăugat că Roscosmos își va concentra acum atenția pe sprijinirea economiei ruse cu servicii spațiale vitale.
Yuri Borisov a mai spus că „industria se află într-o situație dificilă și văd că sarcina mea principală […] nu este să scad, ci să ridic ștacheta și, în primul rând, să ofer economiei ruse serviciile spațiale necesare”.
Aceste servicii vor include navigație, comunicații, transmisie de date, informații meteorologice și geodezice, „fără de care viața modernă nu poate fi imaginată”.
Borisov a adăugat că cea mai mare prioritate a lui Roscosmos va fi crearea ROSS, subliniind că Roscosmos nu va uita de spațiul științific.
El a spus că va continua programul cu echipajul, în conformitate cu planurile aprobate. Principala prioritate va fi crearea stației orbitale rusești.
Un înalt oficial al NASA a remarcat că Rusia nu a informat NASA despre nicio intenție de a se retrage din ISS, în ciuda afirmațiilor domnului Borisov.
Roscosmos, care își încheie cooperarea la bordul ISS, dă un semnal de alarmă pentru experții spațiali, deoarece modulele rusești constituie o parte critică a stației spațiale de 400 de tone.
Primele două componente ale ISS provin din modulele rusești „Zarya” și „Zvezda”, care își folosesc motoarele pentru a ridica orbita ISS din când în când, când straturile superioare ale atmosferei încep să încetinească stația.
Dacă Vladimir Putin a decis să decupleze aceste două module, unii experți au avertizat că ISS ar supraviețui doar pentru o perioadă scurtă de timp înainte de a intra în atmosfera Pământului.
Acest anunț vine după luni de ostilități între NASA și Roscosmos, fostul șef spațial Dmitri Rogozin chiar amenințând că va prăbuși ISS pe Pământ, ca răspuns la sancțiunile occidentale împotriva Rusiei.