Războiul său împotriva Ucrainei nu se desfășoară conform planului, dar președintele Vladimir Putin încă afirmă că economia rusă funcționează. După cum spune liderul, „mai bine decât se aștepta”. Liderul de la Kremlin nu expune problemele cu care țara se confruntă. Cu o piață a forței de muncă tensionată și o inflație care nu dă semne de diminuare. Economia rusă se supraîncălzește de fapt.
Totuși, dacă privim dincolo de suprafață, este clar nu numai că actualul boom este temporar. Și că este un început al unui viitor economic dureros. Putin a trecut economia în modul de finanțare totală a războiului. Acest lucru implică faptul că el plănuiește un lung conflict în Ucraina.
Economia de război se prăbușește
PIB-ul Rusiei va crește cu 2,2% în acest an, potrivit celei mai recente previziuni a Fondului Monetar Internațional. Această creștere este de trei ori mai rapidă decât cea preconizată pentru zona euro în acest an. În februarie, prognoza FMI potrivit căreia Rusia va crește cu 0,7% în 2023 a fost considerată pe scară largă ca fiind optimistă. Principalul motiv al boom-ului surpriză este reforma de cheltuieli declanșată de guvern. Care a rupt cu o lungă tradiție de restricție fiscală pentru a-și finanța războiul din Ucraina.
Bugetul apărării a crescut până la echivalentul a 3,9% din PIB în acest an. De la 2,7% în 2021, anul de dinaintea invaziei din Ucraina. Acesta va sări cu peste 70% în 2024, ajungând la aproximativ 6% din PIB, potrivit planurilor oficiale. Și acestea sunt cifre conservatoare, deoarece alte tipuri de cheltuieli de război sunt ascunse în alte secțiuni ale bugetului. Cum ar fi noile construcții în teritoriile ocupate.
Lipsa de forță de muncă
Efortul de război concentrează resursele publice pe un sector militar-industrial. Care este plin de corupție, ineficiență și străin de conceptul de profit. Prioritățile militare influențează, de asemenea, restul industriei. Prin mobilizarea resurselor umane, contribuind la o piață a forței de muncă restrânsă. Rata șomajului a scăzut la un minim istoric de 3% în august. Înainte de război nu a fost niciodată sub 4,4%. Mai mult de 300.000 de bărbați ruși au fost mobilizați pentru război. Angajatorii se plâng de lipsa de personal, care devine acută chiar și în industrii. Cum ar fi cea textilă, cu puține legături cu mașina de război.
Performanțele bune ale economiei rusești sunt ajutate și de adaptarea treptată a acesteia la sancțiunile occidentale. Moscova a găsit lacune și noi rute comerciale pentru a importa componente interzise. Care sunt exportate mai întâi de Europa către alte țări. De la piese de aviație prin Lituania, la microcipuri prin Kazahstan.
Majorarea prețului la petrol
Între timp, creșterea prețului petrolului, cu aproape 60% de la minimul din martie, oferă o ușurare economică binevenită și venituri foarte necesare pentru guvern. Putin spune acum că deficitul bugetar va fi de doar 1% din PIB în acest an, jumătate din estimările anterioare ale guvernului, datorită taxelor pe petrol și gaze.
Totuși, veștile bune sunt limitate pe termen scurt. Pe termen mediu, economia este amenințată de o serie de „bombe cu ceas”, potrivit economistului rus Alexandra Prokopenko, conform Reuters .