Economic

Rusia, afectată de prăbușirea pieței petrolului Ural. Beneficiarii prețurilor reduse sunt două mari puteri, dar nu SUA

Rusia, afectată de prăbușirea pieței petrolului Ural. Beneficiarii prețurilor reduse sunt două mari puteri, dar nu SUA
ziarulevenimentul.ro

În prezent, principalul tip de țiței exportat de Rusia, numit Ural, se tranzacționează la jumătatea prețului țițeiului Brent, de referință pe piețele globale, și cu mult sub plafonul impus de Grupul celor 7 (G7).

Ural, tranzacționat sub cotația Brent-ului cu 52%

În data de 6 ianuarie 2023, potrivit datelor furnizate de Argus Media, un baril de Ural se tranzacționa în portul Primorsk de la Marea Baltică cu 37,80 dolari, o valoare cu 52% mai redusă decât cotația Brent-ului pentru aceeași zi, de 78,57 dolari pe baril.

Se precizează că, oficial, țițeiul Ural este la 52 de dolari, cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani, dar în porturile baltice prețul a scăzut la 37,8 dolari, dat fiind că foarte puțin traderi mai sunt interesați de petrolul rusesc.

În cazul în care țițeiul Ural se comercializează la un nivel mult inferior plafonului de 60 de dolari/baril, impus de G7, celălalt tip de petrol important rusesc, Espo, se situează peste acesta și doar cu aproximativ 10 dolari/baril sub cotațiile Brent-ului.

Care este explicația

Espo, numit astfel după o conductă din estul Siberiei, este transportat pe distanțe mai reduse către statele asiatice dispuse continuu să-l cumpere și la prețuri peste plafonul G7, ceea ce facilitează probabil găsirea de cargouri disponibile.

Potrivit Bloomberg, este dificil de anticipat cum va reacționa Rusia la aceste prețuri scăzute. Totuși, în aceste condiții, Kremlinul ar trebui să se pregătească pentru un buget mult mai mic în 2023, în condițiile în care veniturile din exporturile de gaze naturale, petrol și produse petroliere către Occident se vor prăbuși.

Specialiștii estimează că gaura în bugetul Rusiei în 2023 va fi cel puțin 2,9 trilioane de ruble – 43 de miliarde de dolari, cu precizarea că numai în ultima săptămână a anului 2022, încasările Moscovei din exportul de petrol au scăzut cu 15 milioane de dolari.

Cum va fi afectată Rusia de prăbușirea prețurilor

Statul rus are nevoie de toate veniturile pe care le poate obține pentru a finanța războiul din Ucraina, însă prețurile reduse ar putea determina Moscova să răspundă cu scăderea producției, cu care a mai amenințat în trecut.

În data de 5 decembrie 2022, a intrat în vigoare embargoul impus de UE importurilor maritime de țiței rusesc. Simultan, blocul comunitar s-a alăturat G-7, care a impus un plafon țițeiului exportat de Rusia. Prin urmare, oricine dorește acces la serviciile financiare occidentale, în special la cele de asigurare, trebuie să respecte plafonul impus de G7.

China și India, beneficiarii principali ai prețurilor reduse

În această situație, principalii beneficiari ai prețului redus sunt China și India, care profită de poziția în care G7 a pus Rusia. De asemenea, distanțele mult mai mari pe care petrolierele încărcate cu Ural trebuie să le străbată au majorat și costurile de transport.

De altfel, Argus, furnizorul de date al Agenției Internaționale pentru Energie (AIE), monitorizează prețurile produselor petroliere rusești pentru G7.

De asemenea, Grupul G7 își revizuiește periodic plafonul și va impune unul similar pentru combustibilii rafinați începând cu 5 februarie 2022.

Trebuie precizat faptul că cifrele lui Argus Media au fost, de asemenea, folosite de Moscova la calcularea taxelor pentru exporturile de petrol în trecut, potrivit profit.ro.