International

Rusia a rămas fără muncitori! Situația este critică în minerit, producție și transport

Fabrica tancuri
Sursa foto: jameston.org

Companiile rusești dintr-o gamă largă de sectoare se confruntă în prezent cu un deficit record de forță de muncă, iar minusul de personal calificat crește rapid.

Rusia a rămas fără muncitori și personal calificat ca urmare a amplificării declinului demografic și a exodului masiv de forță de muncă, tot mai mulți ruși fugind din țară de frica războiului. La aceste cauze se adaugă pierderile militare tot mai mari pe fondul continuării invaziei din Ucraina, a relatat luni cotidianul economic Kommersant.

Nivelul de disponibilitate a angajaților a atins cea mai scăzută valoare din ultimii 25 de ani, respectiv de când a început să se țină evidența acestui indice din 1998, a precizat ziarul, citând un sondaj al Băncii Centrale în rândul angajatorilor reprezentând diverse sectoare economice.

Lipsa de lucrători pentru perioada ianuarie-martie 2023 a fost mai mare decât cea înregistrată în perioada octombrie-decembrie 2022. Ratele oficiale ale șomajului din Rusia se află la minime record, în ciuda schimbărilor structurale de pe piața muncii cauzate de invazia Ucrainei.

Care sunt sectoarele aflate în dificultate

Unii analiști atribuie reducerea forței de muncă cu care se confruntă Federația Rusă creșterii accelerat a numărului de locuri de muncă din așa-numita „economie gri” a Rusiei și exodului masiv al rușilor de anul trecut din cauza războiului din Ucraina.

Potrivit sondajului Băncii Centrale, citat de Kommersant, industriile de producție, de alimentare cu apă, de minerit, de depozitare și de transport se numără printre sectoarele de activitate cele mai afectate de deficitul de forță de muncă.

La polul opus se află vânzările de mașini, comerțul cu ridicata și sectorul serviciilor, care au fost sectoarele cel mai puțin afectate de fenomenele amintite.

Angajatorii intervievați de Banca Centrală au menționat ca principale soluții pentru atenuarea acestui fenomen indexarea salariilor și instruirea personalului. Mare majoritate a celor 14.000 de angajatori din sectoarele nefinanciare intervievați de Banca Centrală a Rusiei au declarat că se așteaptă ca angajările să revină în lunile următoare. Estimările optimiste se bazează în bună parte pe o creștere anticipată a forței de muncă sezoniere în construcții, procesare, comerț și alte sectoare.

Cercetători precum cei de la Școala Superioară de Economie (HSE) din Moscova susțin însă că rezultatele sondajelor publice bazate pe percepție pot fi supraestimate, conform The Moscow Times.

Războiul a dat totul peste cap

Potrivit Bloomberg, demersul președintelui Vladimir Putin de a extinde forțele armate ale Rusiei sporește deficitul de forță de muncă, în timp ce războiul din Ucraina atrage sute de mii de muncitori din alte sectoare ale economiei către armată.

Datele Serviciului Federal de Statistică sugerează o creștere netă de aproximativ 400.000 de militari anul trecut, pe fondul unui șomaj deja la un nivel record, după ce Putin a ordonat chemarea a 300.000 de rezerviști în prima mobilizare parțială a țării de la cel de-al Doilea Război Mondial.

Numărul total al celor luați în serviciu este posibil să fi depășit o jumătate de milion, potrivit economistului Alexander Isakov. Acest lucru se datorează faptului că datele ascund noile angajări făcute pentru a umple golurile lăsate de trupele care au fost lăsate la vatră de la începutul invaziei și nu iau în calcul recrutările efectuate de companiile militare private, cum ar fi faimosul grup de mercenari Wagner.

Kremlinul caută acum încă 400.000 de recruți contractuali în acest an pentru a lupta în Ucraina. Putin a aprobat un obiectiv de creștere a dimensiunii armatei ruse la 1,5 milioane de militari de la 1,15 milioane, care ar putea dura până în 2026 pentru a fi atins.