Statul rusesc se confruntă cu datorii de sute de milioane de euro, pentru prima dată în mai mult de un secol. Situația economică a Rusiei este precară, în urma sancțiunilor impuse.
Kremlinul a ajuns în imposibilitatea de a plăti datoriile pe care le avea față de alte state, după ce statului rusesc i-au fost impuse sancțiuni, ca răspuns la acțiunile sale militare din Ucraina. Acesta, după mai bine de un secol, a ajuns pentru prima dată să strângă datorii de 100 de milioane de euro, pe care să nu reușească să le achite.
Plata trebuia plătită de acum o lună
Rusia avea această sumă de dat până pe data de 27 mai, însă contextul conflictului ruso-ucrainean, precum și sancțiunile impuse în urma acestuia, au făcut imposibilă plătirea datoriilor. Banii nu au ajuns nici în termen de 30 de zile de la data scadenței, adică duminică seara, și astfel este considerată o neplată. Euroclear nu a vrut să spună dacă plata a fost blocată, dar a declarat că respectă toate sancțiunile.
Ultima situație asemănătoare în care s-a aflat Rusia a fost în anul 1998, când a avut loc criza rublei, în urma sfârșitului regimului haotic al lui Boris Elțîn. În acea perioadă, statul rusesc nu a reușit să se descurce cu plățile pentru obligațiunile sale interne, însă a reușit să plătească toate datoriile externe.
Situația actuală în care se află Rusia, spune Ministrul de finanțe Anton Siluanov, s-a întâmplat din două motive: „Primul este că infrastructurilor străine – bănci corespondente, sisteme de decontare și compensare, depozitari – le este interzis să desfășoare orice operațiuni legate de Rusia. Al doilea este că investitorilor străini le este interzis în mod expres să primească plăți de la noi.”
Ministrul a negat că ar fi vorba de o incapacitate de plată, susținând că acest lucru apare de obicei atunci când guvernele refuză să plătească, sau economiile lor sunt atât de slabe încât nu pot găsi banii necesari, iar Rusia ar avea banii pentru a o face și dorește să își plătească datoriile.