International

Rusia a fost acuzată pentru războiul purtat împotriva Georgiei! CEDO cere despăgubiri

putin sursa foto revista22.ro
sursa foto revista22.ro

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a ordonat vineri, 28 martie,  Rusiei să plătească Georgiei 130 de milioane de euro drept despăgubiri pentru crimele comise în timpul conflictului din 2008 din Osetia de Sud.

În pofida suspendării Rusiei din Consiliul Europei în martie 2022 din cauza invaziei din Ucraina, instanța de la Strasbourg s-a declarat competentă în acest caz și a îndemnat Comitetul de Miniștri al organismului să continue să monitorizeze respectarea de către Moscova a hotărârilor pronunțate împotriva sa.

Rusia este obligată să plătească 115 milioane de euro

Judecătorii europeni au stabilit că pe tot parcursul conflictului, Rusia a tolerat acțiuni care contravin Convenției Europene a Drepturilor Omului, inclusiv uciderea de persoane, incendieri, jefuirea orașelor, tratamente crude și degradante, detenții arbitrare și tortură.

Cei 23.000 de georgieni care au fost împiedicați să se întoarcă la casele lor din teritoriile secesioniste Osetia de Sud și Abhazia vor primi cea mai mare parte din cele 115 milioane de euro ca despăgubiri.

De asemenea, Moscova trebuie să plătească 8,2 milioane de dolari pentru barierele pe care le-a ridicat pentru a împiedica familia celor 412 victime să desfășoare o anchetă amănunțită asupra crimelor care au avut loc în timpul războiului.

Rusia refuză să se supună instituțiilor internaționale

În 2008, în conflictul din Osetia de Sud, un mic teritoriu separatist pro-rus, Tbilisi a lansat o operațiune militară urmată de un atac rusesc asupra Georgiei. Nu este pentru prima dată când Strasbourgul denunță Rusia pentru crimele comise în timpul bătăliei.

Dar, în ciuda suspendării Rusiei din Consiliul Europei în urma invaziei sale în Ucraina, Moscova refuză să respecte aceste hotărâri. În decembrie anul trecut, Comitetul de Miniștri i-a ordonat să facă acest lucru cu două dintre aceste decizii, în 2019 și 2021, și i-a reamintit că este obligată de tratate.

Solicitarea a venit după ce parlamentul de la Moscova a aprobat vara trecută un proiect de lege care specifica faptul că Rusia nu va mai pune în aplicare hotărârile instanțelor internaționale.

Într-o declarație făcută atunci într-un comunicat de presă dat în urma acestei decizii, Viaceslav Volodin, președintele Dumei de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, a afirmat că „Curtea Europeană a Drepturilor Omului a devenit un instrument de război politic împotriva țării noastre în mâinile politicienilor occidentali. Unele dintre deciziile sale au fost în contradicție directă cu Constituția Rusiei, cu valorile și tradițiile noastre”, a acuzat el, potrivit Agerpres, citată de HotNews.

În iunie, Viaceslav Volodin,  declarase că despăgubirile pe care CEDO a mandatat Rusia să le plătească vor fi făcute „numai în ruble și numai în conturile băncilor publice rusești”.