Premiul Nobel pentru Pace a fost câștigat anul acesta de către o organizație din Rusia, alături de ONG-uri din Ucraina și Belarus. Reacția Kremlinului a fost rapidă.
Imediat după ce organizația Memorial a primit Premiul Nobel pentru Pace, conducerea de la Moscova a ordonat un proces rapid împotriva acesteia pe motiv că a fost interzisă în Rusia din decembrie 2021.
Reprezentantul tribunalului Tverskoi a afirmat că principalele locații ale ONG-ului au fost „transformate în bunuri publice”, a informat presa rusă.
„Organizația nonguvernamentală Memorial şi-a marcat implicarea în reabilitarea criminalilor nazişti, a discreditat autorităţile şi a creat o imagine falsă a URSS”, a consemat agenția de presă Ria Novosti declarația reprezentantului tribunalului.
Birourile aflate în centrul Moscovei găzduiau serviciile administrative și expoziții pentru public. Rolul ONG-ului Memorial este lupta pentru libertăți și memoria represiunilor politice din Rusia.
De ce au fost premiați activiștii pentru drepturile omului din Rusia, Ucraina și Belarus
Premiul Nobel pentru Pace a fost acordat vineri pentru două grupuri ucrainene și rusești pentru drepturile omului și pentru un activist pentru drepturile omului din Belarus care momentan se află în închisoare.
Premiul este acordat organizației ucrainene pentru drepturile omului „Centrul pentru libertăți civile”, grupului rus pentru drepturile omului „Memorial” și activistului belarus încarcerat Ales Bialiatski.
Premiul a fost anunțat la Institutul Norvegian Nobel din Oslo.
În trecut, premiul a pus în lumina reflectoarelor grupurile și activiștii care încearcă să prevină conflictele, să atenueze greutățile și să protejeze drepturile omului.
Câștigătorii de anul trecut s-au confruntat cu o perioadă dificilă de când au primit premiul. Jurnaliștii Dmitri Muratov din Rusia și Maria Ressa din Filipine au luptat pentru supraviețuirea organizațiilor lor de presă, sfidând eforturile guvernului de a le reduce la tăcere.
Ei au fost premiați anul trecut pentru „eforturile lor de a proteja libertatea de exprimare, care este o condiție prealabilă pentru democrație și pace durabilă”.
Alte premii oferite anul acesta
Săptămâna anunțurilor pentru Premiul Nobel a început luni, când omul de știință suedez Svante Paabo a primit premiul în domeniul medicinei, pentru că a dezvăluit secrete ale ADN-ului Neanderthalienilor, care au oferit informații cheie despre sistemul nostru imunitar.
Marți, trei oameni de știință au primit împreună premiul în domeniul fizicii. Savantul californian John F. Clauser, francezul Alain Aspect și austriacul Anton Zeilinger au demonstrat că particule minuscule pot păstra o legătură între ele chiar și atunci când sunt separate, un fenomen cunoscut sub numele de întrepătrundere cuantică, fenomen care poate fi folosit pentru calcul specializat și pentru criptarea informațiilor.
Premiul Nobel pentru chimie a fost decernat miercuri californienilor Carolyn R. Bertozzi și K. Barry Sharpless și cercetătorului danez Morten Meldal pentru că au dezvoltat o modalitate de a „rupe moleculele între ele” care poate fi folosită pentru a explora celulele, a cartografia ADN-ul și a concepe medicamente capabile să vizeze mai precis boli precum cancerul.
Scriitoarea franceză Annie Ernaux a primit joi premiul Nobel pentru literatură. Juriul a lăudat-o pentru că a îmbinat ficțiunea și autobiografia în cărți care valorifică fără teamă experiențele sale de femeie din clasa muncitoare din Franța anilor ’40.
Premiul Nobel pentru economie pe anul 2022 va fi anunțat luni.