Rusia a adăugat Norvegia pe lista statelor străine care au comis așa-numitele acte „neprietenoase” împotriva misiunilor diplomatice ruse, au relatat joi agențiile de presă.
Țările de pe listă sunt limitate în ceea ce privește numărul de personal local pe care îl pot angaja în Rusia, Norvegia fiind limitată la 27, a precizat agenția de presă de stat RIA Novosti.
Norvegia a expulzat 15 diplomați ruși pentru presupus spionaj în aprilie, iar Rusia a răspuns prin ordinul de expulzare a 10 diplomați norvegieni.
Norvegia a declarat că nu există niciun motiv pentru a susține că s-a comportat într-un mod neprietenos față de Rusia, cu care împarte o graniță în Arctica.
„Situația de astăzi este rezultatul războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Rusia poate alege ea însăși să pună capăt războiului”, a declarat ministrul norvegian de externe Anniken Huitfeldt într-o declarație pentru Reuters.
„În calitate de țări vecine, amândouă avem interesul de a avea relații diplomatice funcționale și canale de contact, nu în ultimul rând în vremuri dificile”, a mai spus Huitfeldt.
Un purtător de cuvânt al Ministerului norvegian de Externe a declarat separat că Norvegia nu a primit încă o notificare oficială din partea Moscovei și a refuzat să comenteze cu privire la orice consecințe specifice ale deciziei Rusiei.
Nu este singura țară cu care Rusia are dispute diplomatice
Recent, Republica Moldova a expulzat 27 de diplomați ruși. În plus, Chișinăul a părăsit Comunitatea Statelor Independente, care reunea mai multe foste membre ale Uniunii Sovietice și Pactului de la Varșovia.
De asemenea, Moscova a lansat recent amenințări dure la adresa Poloniei, una dintre cele mai vocale țări NATO atunci când vine vorba de Rusia. Astăzi, premierul polonez s-a întâlnit cu președintele lituanian pentru a discuta posibila amenințare belarusă de la graniță, dat fiind că mercenarii Wagner își continuă acțiunile din această țară aliată Rusiei.
Norvegia este și ea membră NATO, dar nu a aderat și la Uniunea Europeană.
Amintim că și România este printre țările „neprietenoase” care apare cel mai des în amenințările de la Kremlin. Alerta românilor s-a adâncit și mai tare atunci când Moscova a început să bombardeze porturi din apropierea graniței noastre cu Ucraina.
De asemenea, Moscova a început să se teamă de acțiuni de spionaj din partea Occidentului, în special a SUA. Astfel, oficialilor li s-a interzis să utilizeze dispozitive electronice Apple atunci când sunt la locul de muncă. În plus, se discută utilizarea în exclusivitate a mașinilor autohtone, Lada, de către oficiali, în detrimentul celor de proveniență străină, în special occidentală.