Regia Națională a Pădurilor este de părere că există speranțe pentru regenarea cascadei Bigăr, în timp.
Luni, 7 iuni 2021, s-a prăbuțit cascada Bigăr, unul dintre cele mai frumoase obiective turistice din Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița, desemnată în 2013 cea mai frumoasă din lume de revista The World Geography.
Romsilva, după prăbușirea cascadei Bigăr
Romsilva arată într-un comunicat remis astăzi, 8 iunie, că un perete al cascadei Bigăr, care are „o înălțime de aproximativ 4 metri”, s-a surpat „din cauze naturale”.
„Cascada Bigăr s-a format în timp, prin depunerea carbonatului de calciu din apele Izbucului Bigăr, care a fost acoperit de un covor de mușchi. Carbonatul de calciu pietrifică acest covor de mușchi, care se regenerează cu noi straturi de mușchi vii, astfel încât o cascadă de acest tip crește permanent în dimensiuni. Cascada Bigăr a atins dimensiuni considerabile ca greutate și volum și a cedat sub propria greutate”, se arată în comunicatul Romsilva.
Cascada Bigăr se va regenera
Romsilva susține că, în timp, cascada Bigăr se va regenera.
„Menționăm că această cascadă este într-o dinamică naturală permanentă și în timp se va regenera, prin depunerea unor noi straturi de mușchi pietrificat”, arată Regia Națională a Pădurilor.
Administrația parcului nu a intervenit pentru a sprijini structura de travertin a cascadei
Romsilva mai susține că administrația parcului nu a intervenit pentru a sprijini structura de travertin a cascadei întrucât aceasta este într-o zonă protejată, „în care intervenția umană este minimă, iar procesele naturale trebuie să se desfășoare liber”.
„Administrația Parcului Național Cheile Nerei-Beușnița a luat toate măsurile posibile de protecție a cascadei Bigăr, cu avizul Consiliului Științific al parcului, respectiv îndepărtarea a doi arbori uscați care s-ar fi putut prăbuși peste cascada Bigăr”, se mai arată în comunicat, potrivit România TV.