România a solicitat ca mierea în amestec să fie etichetată obligatoriu cu procentele țărilor de proveniență, iar Comisia Europeană s-a opus.
Deși Ministerul Agriculturii pregătise un ordin de ministru privind obligativitatea înscrierii pe etichetă a procentelor care compun mierea obținută prin amestec (și care este vândută în acest mod), cerută de Asociațiile reprezentative românești din sectorul apicol, Comisia Europeană nu a fost de acord cu solicitarea. Prin urmare, ministerul de resort a renunțat la acest proiect.
”Asociațiile reprezentative din sectorul apicol au solicitat introducerea obligatorie pe etichetă a procentelor care compun produsele obținute prin amestec și supuse comercializării”, se arată într-un document guvernamental oficial.
Ulterior, ”Răspunsul negativ primit de la Comisia Europeană a determinat oprirea acestui demers”.
Ce prevăd normele în vigoare
Datând din anul 2003, normele în vigoare prevăd ca, pentru mierea importată, țara sau țările de origine de unde s-a recoltat mierea să fie indicate pe etichetă.
Dar, dacă mierea provine din mai multe state membre ale Uniunii Europene sau țări terțe, mențiunea respectivă se poate înlocui cu una dintre următoarele mențiuni:
- „amestec de miere provenită din CE”;
- „amestec de miere provenită din spațiul extracomunitar”;
- „amestec de miere provenită din CE și spațiul extracomunitar”.
Au existat solicitări și din partea altor state
Presiuni asupra Uniunii Europene pentru a solicita indicarea mai clară a țării de origine la etichetarea mierii, au fost făcute și de alte state europene, precum Slovenia, dar fără rezultate până la momentul actual.
De altfel, În Spania s-a declanșat un adevărat scandal cu implicații financiare, după ce o asociație a fermierilor a descoperit că o parte din mierea românească importată de magazinele spaniole, ar proveni, de fapt, din China.
Ce a reieșit în urma anchetei spaniole
Ancheta întreprinsă de autoritățile spaniole au relevat o legislație europeană și națională cu destule lacune și prevederi paralele, care lasă o portiță larg deschisă acestor practici. Există o directivă, două regulamente europene, un ghid de aplicare a acestora, un Cod Vamal, cărora li se adaugă un decret regal spaniol emis anul trecut. Dacă mierea din România ( 51% ) este amestecată cu miere din China ( 49% ), produsul obținut este considerat miere românească.
Câtă miere importă România
Potrivit președintelui Asociației Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea, anual, România importă între 3.000 și 6.000 tone de miere, adică aproape 30 – 35% din consumul intern, deși este unul dintre cei mai importanți producători de miere din Europa.
Totodată, Ioan Fetea a precizat că albina a devenit „o specie dependentă mai mult de factorul politic decât de natură”.
Românii consumă zilnic 3 grame de miere
Anual, România producea, în medie, 22.000 de tone de miere, clasându-se pe locul patru în Europa, iar vârful consemnat în urmă cu câțiva ani era de 1,47 milioane de familii de albine.
La nivel național, sunt înregistrați în jur de 40.000 de apicultori, peste 60% dintre aceștia fiind membrii ACA, cu un efectiv de 900.000 de familii de albine.
Iar, potrivit datelor statistice, românii consumă în fiecare zi 70 de grame de zahăr și doar 3 grame de miere.
România, la coada clasamentului european privind consumul de miere/ locuitor
Cu toate că în ultimii ani, consumul de miere a înregistrat o creștere de 15%, până la 550 de grame pe locuitor pe an, și în aceste condiții România se află tot la coada clasamentului, la nivel european. Datele statistice arată că românii consumă de 3-4 ori mai puțină miere comparativ cu cele două kilograme consumate în Germania sau 1,5 kilograme în Olanda și Belgia, potrivit profit.ro.