Actual

Românii vor rămâne fără apă caldă și în această iarnă. Lucrările continuă

apă caldă bucureștenii
Sursa foto: digi24.ro

Românii vor rămâne fără apă caldă. Capitala se confruntă cu mari probleme din punct de vedere al rețelei de termoficare. Românii au fost nevoiți să reziste luni de zile fără apă caldă sau rece. Acest lucru a reprezentat o mare problemă pentru cetățenii din București. Aceste probleme au fost cauzate de lucrările la nivelul rețelei.

Se pare că lucrările vor continua. Deși se aproprie sezonul rece, oamenii vor trebui să se confrunte și în această iarnă cu întreruperi ale apei calde.

Românii vor rămâne fără apă caldă la iarnă

Românii vor rămâne fără apă caldă. Rețeaua de termoficare din Capitală este acum în probe. Pagubele la nivelul țevilor și conductelor au fost extrem de mari. Echipa care desfășoară lucrările a trebuit să se confrunte cu noi provocări pe traseu, care nu au fost anticipate. Deși anumite conducte au fost schimbate, nu se știe sigur dacă oamenii se vor confrunta cu probleme la iarnă.

Dar, potrivit cifrelor, situația companiei care desfășoară lucrările nu este una favorabilă. Termoenergetica a înregistrat pierderi foarte mari în rețea în 2022. Pagubele sunt mai mari față de anul precedent.

Pierderi în 2022

Românii vor rămâne fără apă caldă în această iarnă. Lucrările la sistemul de termoficare ar putea continua până la finalul acestui an. Oamenii care locuiesc în Capitală vor avea de suportat problema legate întreruperi ale apei calde. Problemele întâmpinate pe traseu se reflectă și în pierderile Termoenergetica.

Potrivit bilanțului campaniei, aceasta a avut 40% pierderi de agent termin în 2022. Aceste cifre sunt mult mai mari față de anul precedent. „În cifre reale este mai bine, în procente este mai rău. Motivat de faptul că nu a fost furnizată căldură în lunile aprilie şi octombrie care în mod normal erau de încălzire. În care pierderile Termoenergetica sunt mai mici.” a explicat  Adrian Teodorescu, directorul Termoenergetica.

Conducte vechi și uzate

Aceste pierderi sunt cauzate de  conductele vechi din cadrul sistemului Capitalei. Având în vedere stadiul de degradare, agentul termic se pierde, cauzând pagube. Pierderile pe rețelele secundare au fost considerabil mai mari. Jumătate dintre conductele care leagă punctele termice de blocuri sunt mai vechi de 25 de ani. Este vorba de pagube cu 12,7% mai mult în acest an decât anul trecut.

Pentru iarna viitoare, se testează și rețeaua secundară. În București, toate cele 650 de puncte termice au început să reîncarce rețeaua cu apă rece.

Capitala nu va scăpa de șantiere

Anumite părți de rețea au fost înlocuite și vor funcționa bine la iarnă. Mai exact, este vorba de 7 kilometri noi de rețea. Însă, anumite șantiere vor continua să fie în lucru și pe timpul iernii. Blocurile care vor fi afectate vor beneficia de apă caldă și căldură prin conducte provizorii. Dar, nu se știe la acest moment care va fi situația în sezonul rece.

„12 şantiere de termoficare sunt deschise în acest moment în Capitală. La o parte dintre ele se va lucra şi pe perioada iernii, iar apa caldă şi căldura vor fi asigurate prin conducte provizorii.”  a explicat Andreea Milea, reporter. La acest moment, probleme care se desfășoară la nivelul sistemului au rolul de a repara zonele unde există pierderi semnificative de agent termic, conform Observator .