Anul viitor, va începe un nou program pentru copiii din sistemul de învățământ preuniversitar. Elevii vor primi un voucher cultural de 250 de lei.
Potrivit noilor norme de educație, elevii vor începe de anul viitor să primească 250 de lei sub forma unui card reutilizabil pe care îl vor folosi pentru a cumpăra cărți, bilete la concerte, intrări la muzee și excursii cu tematică culturală sau istorică.
Ce presupune programul Vouchere pentru elevi?
În locul Legii 1/2011 a Educației Naționale, din septembrie vor intra în vigoare două legi aprobate de președintele Klaus Iohannis. Legea 198/2023 privind învățământul preuniversitar, care a instituit programul „Vouchere pentru elevi”, are ca scop promovarea culturii naționale și universale în cadrul comunităților școlare.
În consecință, noile norme le oferă elevilor din învățământul preuniversitar 250 de lei pe care să îi cheltuiască pentru „servicii și evenimente culturale, cum ar fi concerte, intrări la muzee, cărți sau excursii cu tematică culturală sau istorică”.
Statutul are nevoie de o hotărâre de guvern care să definească în mod explicit termenii programului, conform procedurilor legale. Etapele programului sunt precizate în statutul 198/2023, deși statutul nu face nicio mențiune cu privire la modul în care programul ar urma să se desfășoare.
Când va începe programul?
Prin urmare, programul „Vouchere culturale pentru elevi”, care vizează promovarea culturii în rândul elevilor de liceu, va începe să fie implementat în anul școlar 2024-2025. Elevii din clasa a XII-a vor fi primii beneficiari ai programului, urmați de elevii din clasa a XI-a în 2025-2026. Programul va continua apoi cu elevii din clasele a X-a și a IX-a. Potrivit avocat.net, Ministerul Educației va stabili dacă va prelungi sau nu programul Voucherelor Culturale până în anul școlar 2026-2027, pe baza unei evaluări a efectelor.
„Obiectivul ambițios de a realiza o reformă cuprinzătoare a sistemului nostru de învățământ a însemnat un proces extrem de complex, laborios și de o anvergură fără precedent. Educația bazată pe valori ajunge, așadar, în centrul interesului public. Legile pe care le-am promulgat pun bazele unei Românii care este conectată la evoluțiile secolului al XXI-lea și care beneficiază din plin de oportunitățile viitorului.
Sunt ferm convins că, prin noile legi pe care le-am promulgat astăzi, avem un cadru solid, pe care putem construi un sistem de învăţământ pregătit pentru încercările vremii. Drumul care ni se aşterne în faţă nu este însă lipsit de provocări. Legile în sine nu vor rezolva problemele acute ale sistemului educaţional, dacă nu vor fi puse în aplicare”, a declarat președintele Klaus Iohannis, pe 4 iulie dată la care a promulgat legile.
Altfel spus , Guvernul distribuie anual cupoane de 500 de lei elevilor care au probleme financiare. Aceștia pot folosi banii pentru a cumpăra rechizite școlare necesare, precum manuale, uniforme și încălțăminte. Guvernul anticipează în acest fel o scădere a ratei de abandon școlar.