Anul 2023 este unul excelent pentru români din punctul de vedere al zilelor libere. Tocmai de aceea, printre alte motive, a fost și anul în care turismul românesc s-a redresat complet după anii de pandemie. Următoarele zile libere consecutive pe care le așteptăm cu sufletul la gură sunt cele de Ziua Copilului (1 iunie) până la Rusalii (5 iunie). Chiar dacă data de 2 iunie ar fi în mod obișnuit lucrătoare, statul a hotărât să creeze o punte, astfel încât salariații să aibă mai multe zile libere legate. Cel puțin bugetarii.
După ce 2022 a fost un an de-a dreptul sărac din punctul de vedere al zilelor libere, 2023 pare că a venit să compenseze. Dacă anul trecut până și liberele de 1 mai au picat într-un weekend, la fel ca și Crăciunul și Revelionul, anul acesta avem mai mult timp la dispoziție să ne încărcăm bateriile. În plus față de asta, mai multe programe sunt pe cale să intre în vigoare pentru a încuraja turismul în țară în timpul acestor minivacanțe.
Cum să profităm de zilele libere
O primă cale de a ne bucura de vacanță fără multe costuri este aceea de a fi cu ochii pe centrele de cazare care sunt parte din programul Litoralul pentru toți. Această schemă de ajutorare a persoanelor care nu au venituri foarte ridicate, dar vor să petreacă timp de calitate pe plajele din România, oferă reduceri substanțiale în toate stațiunile din județul Constanța și câteva din județul Tulcea.
O altă veste bună este aceea că Podul de la Fetești va suspenda începând de la 1 iunie celebra taxă pe care toți șoferii o plătesc atunci când sunt în drum spre mare. Un dezavantaj, însă, va fi aglomerația de pe pod, dat fiind că suspendarea taxei este o urmare a lucrărilor de reabilitare de pe un braț al podului.
În afara călătoriilor în țară – care pot fi achitate și cu tichete de vacanță, în cea mai mare parte – este posibil să rămânem în localitatea natală și să petrecem timpul alături de cei dragi. Vremea, în special după ce regimul pluviometric va reveni la normal, va fi perfectă pentru un grătar în natură. Atenție, însă: este obligatoriu ca aceste activități să se desfășoare doar în spații special amenajate. Este posibil chiar și în anumite parcuri: amintim, de exemplu, Parcul Fabrica de Gheață din București, sectorul 2.
Calendarul complet al zilelor libere naționale:
România TV a făcut o listă completă a zilelor în care ne vom putea lua un moment de respiro:
„Iunie
1 iunie – joi – Ziua Copilului
4 iunie – duminică – Rusalii
5 iunie – a doua zi de Rusalii
Iulie
Nu sunt libere în iulie.
August
15 august – marți – Adormirea Maicii Domnnului
Septembrie
Nu sunt libere în septembrie.
Octombrie
Nu sunt libere în octombrie.
Zile libere 2023. Noiembrie
30 noiembrie – joi – Sfântul Andrei
Decembrie
1 decembrie – vineri – Ziua Marii Uniri
25 decembrie – luni – Crăciunul
26 decembrie – marți – A doua zi de Crăciun”, se arată pe pagina publicației de știri.