Lifestyle

Românii sunt așteptați să voteze: Vreţi ca România să mai participe la Eurovision?

Românii sunt așteptați să voteze: Vreţi ca România să mai participe la Eurovision?
Arhivă

E unul dintre cele mai discutate subiecte ale momentului, în urma situației apărute la ultima ediție a song-contest-ului. Voturile României au fost date, de fapt, de organizator, realele preferințe transmise de TVR fiind ignorate de European Broadcasting Union (EBU).

Luni, 23 mai, de la ora 21.00, în direct la TVR 1, are loc referendum: Vreţi ca România să mai participe la Eurovision?

Eurovision 2022 s-a încheiat, controversele continuă. Nu e de mirare, pentru că aproape fiecare ediţie a competiţiei a fost însoţită de un scandal, la originea căruia s-au aflat, cel mai frecvent, acuzaţiile de vot pe criterii geopolitice. De astă dată, însă, amploarea acestuia a fost fără precedent. Rezultatul votului acordat de juriile din 6 ţări, între care şi România, a fost înlocuit cu un punctaj stabilit de organizatori, pe baza unui aşa-zis algoritm, netransparent. Organizatorul European Broadcasting Union (EBU) a comunicat abia după concurs că a procedat astfel pentru că a observat un tipar de vot suspect între aceste ţări la semifinala a doua, deci cu câteva zile mai devreme. N-a atras atenţia nimănui şi nimeni nu a ştiut că există asemenea suspiciuni, pentru ca eventual să ia măsuri, întrucât şi TVR, şi celelalte televiziuni publice au respectat regulamentul concursului care, pentru a proteja independenţa juriului, le interzice să afle rezultatul votului până la sfârşitul competiţiei”, anunță Televiziunea Română într-un comunicat de presă.

Cât contează muzica şi cât politica în această competiţie?

„O să vedem diseară, la ‘Referendum’, că există un tipar de vot poate şi mai suspect între alte trei ţări, care nu doar că nu au fost penalizate similar, ci au fost beneficiarele noului punctaj acordat de EBU, în locul juriilor din cele şase ţări sancţionate. Cum funcţionează acest algoritm care ia puncte de la ţări suspectate că s-au înţeles şi le acordă altora, aflate fix în aceeaşi situaţie? Cum se explică acest tratament cel puţin neprietenos al EBU faţă de unii membri cotizanţi? Cât contează muzica şi cât politica în această competiţie? Sunt întrebări pe care le vom ridica în această seară la ‘Referendum’, emisiune în care ne propunem să intrăm adânc în culisele ediţiei de la Torino şi să analizăm, cu toate cărţile la vedere, cine şi cât a greşit din triunghiul de entităţi independente EBU – TVR – Juriul Eurovision din România. Vom merge şi la Chişinău, unde invitaţii de acolo vor oferi explicaţii la o altă enigmă a actualei competiţii: cum se face că juriul din Republica Moldova nu a acordat României niciun punct, în timp ce publicul îi acordase 10 puncte?”, anunţă Mihai Rădulescu, realizator şi moderator al emisiunii.

„’Eurovision a fost întotdeauna plin de politică’, scria deunăzi influentul cotidian american Washington Post. Şi de scandal, devenit aproape un brand al unei competiţii care, întâmplător sau nu, înregistrează în continuare cote foarte bune de audienţă la nivel naţional şi internaţional. În aceste condiţii, rămâne marea întrebare, pe care v-o adresăm şi dumneavoastră: Doriţi ca România să mai participe la Eurovision?”, adaugă jurnalistul.

Mihai Trăistariu și Horia Moculescu vor comenta culisele concursului

Iuliana Marciuc, şefa delegaţiei României la Eurovision 2022, jurnalista TVR Eda Marcus, cea care trebuia să anunţe punctajele oferite de juriul din ţara noastră la finala de la Torino, Liana Damian, şef de vot, precum şi muzicianul Alex Tocilescu vin în platoul „Referendum”, aducând propriile opinii şi argumente vizavi de scandalul de proporţii izbucnit în legătură cu voturile atribuite de EBU juraţilor români. De asemenea, vor fi prezenţi la dezbatere, prin apeluri video, Mihai Trăistariu, artistul care a adus cele mai multe puncte României din istoria participărilor noastre la Eurovision, compozitorul Horia Moculescu, respectiv Mihai Pocorschi, membru în juriul României la faza internaţională a competiţiei de anul acesta. Prin duplex cu studioul TVR Moldova din Chişinău, se vor alătura discuţiei Vlad Turcanu, director general Teleradio Moldova, respectiv Vali Boghean, compozitor şi muzician, fost membru în juriile Eurovision.

Telespectatorii sunt invitaţi să-şi exprime opiniile pe platformele online stiriletvr.ro, pe paginile de Facebook TVR 1 şi Facebook Referendum. Cele mai interesante comentarii şi întrebări vor fi prezentate în emisiune.