Actual

Românii pot primii amenzi uriașe! Legea a fost promulgată

Sursă foto: europafm.ro
Sursă foto: europafm.ro

Șeful statului român, Klaus Iohannis, a promulgat o nouă lege, pe data de 20 iulie, care implică faptul că românii pot primii amenzi usturătoare sau chiar pot fi pedepsiți cu închisoarea, în cazul în care fac această greșeală. Proiectul legislativ implică modificarea și completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul Penal. 

Modificările aduse Codului Penal implică faptul că participarea la o încăierare publică sau la fapte ce privesc tulburarea ordinii și liniștii publice prin amenințări sau atingeri grave aduse demnității personale poate duce la pedepse cu închisoarea sau amenzi care ajung să coste o avere. 

„Participarea la o încăierare se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”, se arată în actul normativ. „Fapta persoanei care, în public, prin ameninţări sau atingeri grave aduse demnităţii persoanelor, tulbură ordinea şi liniştea publică se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”, mai stipulează actul normativ. 

Pedeapsa cu închisoarea ajunge la cinci ani 

Violența împotriva persoanelor sau bunurilor care tulbură ordinea și liniștea publică se pedepsește cu închisoare de la unu la cinci ani. Pedeapsa este majorată cu o treime dacă infractorul se afla în posesia unei arme de foc, a unui obiect care ar putea pune în pericol viața, sănătatea sau integritatea fizică sau a unui animal. 

Actele de ultraj săvârșite împotriva unui polițist, militar sau angajat silvic cu capacitate de exercitare a autorității publice, în exercitarea atribuțiilor de serviciu sau în legătură cu îndeplinirea responsabilităților ce le revin, se pedepsesc cu închisoarea prevăzută de lege. În același timp, se dublează și limitele de pedeapsă.  

Amenințarea, lovirea sau folosirea altor forme de agresiune fizică împotriva unui judecător sau procuror în timp ce aceștia își exercită responsabilitățile oficiale se pedepsește cu închisoarea. 

S-au introdus și alte pedepse în lege 

Săvârșirea unei infracțiuni împotriva unui judecător, a unui procuror sau a bunurilor acestora în scopul intimidării sau al represaliilor în timpul exercitării responsabilităților oficiale se pedepsește, de asemenea, cu închisoarea.  

Limitele speciale ale pedepsei sunt majorate cu o treime în cazul infracțiunilor menționate la articolul 193 din Codul Penal care implică agresiuni sau acte de violență atunci când victima se află în grija, protecția, educația, custodia sau tratamentul infractorului, victima este minoră, infracțiunea este comisă în public sau infractorul are asupra sa o armă, un obiect, un dispozitiv, o substanță sau un animal care poate pune în pericol viața, sănătatea sau integritatea corporală a persoanelor, potrivit Daily Business.

„Legea de modificare a Codului Penal, pe care am iniţiat-o împreună cu fostul ministrul al Afacerilor Interne, Lucian Bode, a fost promulgată astăzi de preşedintele României şi a intrat în vigoare. Este adus un spor de pedeapsă pentru faptele comise dintr-o poziţie de forţă, se oferă un grad sporit de protecţie judecătorilor şi procurorilor şi se asigură mai multă protecţie cetăţenilor în spaţiul public. Ca efecte imediate, vom vedea mai puţine fapte comise din poziţie de forţă faţă de victimă şi o restrângere a comportamentelor antisociale şi violente”, a scris, pe Facebook, Nicolae Ciucă.