Social

Românii pot primi până la 1.500 de lei lunar! Vezi aici condițiile

deficitul bugetar Sursa foto MediaFLUX.ro CAR
Sursa foto MediaFLUX.ro

Pe lângă salariul lunar, părinții care se întorc la serviciu înainte ca bebelușul lor să împlinească doi ani primesc un stimulent de inserție. Atât mamele, cât și tații se pot bucura de acest beneficiu.

În plus, un părinte care nu își ia concediu de creștere a copilului, dar se întoarce la locul de muncă sau obține venituri impozabile după încheierea concediului de maternitate sau a concediului parental este, de asemenea, eligibil pentru această plată.

Cum se acordă stimulentul de inserție?

Conform legislației în vigoare, se acordă un stimulent de inserție pentru părinți în funcție de momentul în care decid să se întoarcă la muncă după nașterea copilului. Dacă părinții aleg să se întoarcă la muncă înainte ca bebelușul să împlinească 6 luni (respectiv 1 an în cazul copiilor cu dizabilități), ei vor primi o sumă lunară de 1500 de lei până la vârsta de 2 ani (respectiv 3 ani în cazul copilului cu dizabilități).

De asemenea, aceeași sumă de 1500 de lei pe lună se acordă și părinților care decid să nu beneficieze de concediul de creștere a copilului și se întorc la locul de muncă imediat după zilele obligatorii de concediu.

Pe de altă parte, dacă părinții aleg să se întoarcă la muncă după ce copilul împlinește 6 luni (respectiv 1 an în cazul copilului cu dizabilități), ei vor primi un ajutor lunar de 650 de lei. Această sumă se va acorda până când copilul împlinește vârsta de 3 ani (respectiv 4 ani în cazul copilului cu dizabilități).

Cine poate primi banii?

De acești bani pot beneficia: tutorele copilului, oricare dintre părinții naturali ai copilului, persoana care a adoptat copilul, persoana căreia i-a fost dat copilul spre adopție, persoana care are copilul în plasament familial sau în regim de urgență, persoana care are copilul în plasament familial sau în regim de urgență, asistentul maternal, dar doar pentru proprii copii naturali sau adoptați, și tutorele legal al copilului.

Un părinte trebuie să furnizeze documente specifice pentru a fi eligibil pentru acest beneficiu. O hotărâre judecătorească prin care se acordă adopția sau plasamentul copilului în plasament familial, certificatele de naștere ale altor copii aflați în întreținere, certificatul de căsătorie, cererea pentru stimulentul de inserție, semnată de ambii părinți (original), cartea de identitate a solicitantului (copie), cartea de identitate a celuilalt părinte (copie), certificatul de naștere al copilului pentru care se solicită dreptul.

De asemenea, este necesară o adeverință de la actualul sau fostul angajator, în funcție de circumstanțe. Acesta trebuie să includă venitul primit înainte de nașterea copilului, durata concediului de maternitate și data la care angajata și-a reluat activitatea, potrivit wowbiz.ro.