Conform ultimelor rezultate ale unui studiu de piață publicat marți, doar 34% dintre români sunt încredințați că îi așteaptă o viață mai bună în 2024. În 2023 românii au fost mai optimiști, procentul fiind situat la 48% anul trecut. Această scădere în optimism este subliniată de datele cercetării realizate de Reveal Marketing Research.
Potrivit studiului, 47% dintre români adoptă o perspectivă neutra față de anul 2024, fără a se înclina nici spre optimism, nici spre pesimism, evidențiind astfel un echilibru fragil între speranță și incertitudine. În contrast, 34% dintre respondenți își exprimă optimismul în privința viitorului. Un procent de 19% manifestă pesimism față de noul an.
Românii nu mai speră la o viață mai bună
Diferențele în percepția optimismului sunt observate și în funcție de gen și vârstă. Astfel, femeile se dovedesc mai optimiste (37%) decât bărbații (30%). Raportat la grupurile de vârstă, tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani (43%) și persoanele mature peste 55 de ani (45%) se disting prin optimismul lor pronunțat.
„Comparativ cu studiul similar desfăşurat în urmă cu un an, observăm că optimismul pronunţat al românilor înregistrează o scădere semnificativă de la 48% pentru 2023, la 34% pentru 2024. Începutul lui 2023 a venit pe fondul redobândirii libertăţilor după perioadele de restricţii impuse de pandemie. Începutul lui 2024 a venit pe fondul incertitudinilor şi al schimbărilor socio-economice. În acest context, era de aşteptat ca românii să fie mai degrabă în expectativă. Această neutralitate poate reprezenta şi un apel la prudenţă şi adaptabilitate, elemente esenţiale în faţa unui viitor incert”, a afirmat Marius Luican, CEO al Reveal Marketing Research.
În ceea ce privește anticipările românilor la începutul anului nou, optimizarea situației financiare personale ocupă un loc predominant, fiind exprimată de 34% dintre respondenți. Această încredere într-o îmbunătățire financiară este mai pronunțată în rândul femeilor (39% comparativ cu 28% bărbați) și al tinerilor cu vârste între 18 și 24 de ani, atingând 53%.
Reducerea corupției, cea mai arzătoare dorință
În opoziție, nivelul de pesimism înregistrează cote maxime în privința evoluției țării în următorul an. Reducerea corupției (64%), scăderea inflației (51%) și ameliorarea situației economice a țării (50%) sunt percepute ca obiective dificile sau chiar imposibile de atins în următoarele 12 luni.
Referitor la planurile personale și de familie:
-13% dintre români intenționează să se căsătorească sau să se logodească în 2024
-32% dintre români nu vor să se căstătorească.
În aceeași linie, 10% dintre respondenți intenționează să devină părinți în noul an. Românii cu vârste între 35 și 44 de ani sunt cei care își doresc cel mai mult un copil(17%).
În ceea ce privește cariera și domeniul profesional, patru din zece români plănuiesc să-și schimbe locul de muncă în 2024. Mai exact, 27% dintre români doresc un nou angajator. 13% au intenția de a-și deschide o afacere, în special tinerii cu vârste între 25 și 34 de ani (28%).