Social

Românii muncesc mai mult. Ce impact au scumpirile la nivel psihologic

Stres, sursa foto libertatea.ro
sursa foto libertatea.ro

Situația românilor nu este una favorabilă. Oamenii se confruntă cu multe probleme de ordin financiar. Aceștia au venituri mici, cu care nu pot face față noilor cheltuieli. Costul de trai a crescut exponențial. Iar românii resimt foarte tare stresul financiar. Motiv pentru care, aceștia recurg la diferite soluții.

Se pare că românii muncesc mai mult. Pentru a face față taxelor și noilor scumpiri, oamenii sunt nevoiți să își mai ia un job. În scopul de a acoperi nevoile personale sau ale familiei.

Românii muncesc mai mult

Românii se adaptează acum la noua realitate. În care stresul financiar este principala problemă. Lipsa banilor poate avea un efect foarte puternic la nivel psihologic. Salariile mici îi aduc pe oameni în situații critice. Aceștia nu știu ce să facă pentru a putea gestiona veniturile destul de scăzute. Astfel, mulți români apelează la noi variante. Aceștia se angajează la încă un job sau optează pentru ore suplimentare. Pentru a avea un plus de venit la finalul lunii.

Astfel, numărul cetățenilor care lucrează în plus a crescut cu 60%. Acest lucru este datorat prețurile mari la servicii și produse. Dar și nevoia de a trece de la o lună la alta. Astfel, se naște stresul. Care poate avea efecte extrem de distructive la nivelul sănătății, avertizează medicii.

Lipsa banilor

Volumul de muncă al românilor crește pe măsură ce prețurile cresc. Oamenii muncesc mai mult pentru a face față costurilor tot mai mari. Medicii și psihologii avertizează, însă, că lipsa odihnei are un cost. Munca excesivă are efecte negative asupra sănătății.

Găsirea unui al doilea loc de muncă a devenit tot mai necesară. Un exemplu este cel al unui bărbat care lucrează opt ore pe zi într-o fabrică. El nu își mai poate permite să se întoarcă acasă. Să se odihnească sau să petreacă timp cu cei doi copii ai săi după orele de lucru. „După masa mai rătunjim veniturile. Pleci dimineața la șase și ajungi seara la 24:00, zi de zi de zi. Sâmbăta, duminica, dacă ești la lucru în partea cealaltă ești acolo, dacă nu ești pe taxi, că atunci merge.” a explicat un cetățean.

Problema taxelor și impozitelor

Majoritatea oamenilor au fost nevoiți să-și ia încă un loc de muncă. Pentru a face față taxelor, impozitelor și prețurilor mari. „Guvernul a avut grijă să modifice de la 3% la 16% și m-a îngropat. Eu, cu o firmă mică, privată de o singură persoană, am fost nevoit să-mi iau încă un serviciu.” a spus un bărbat.

Proporția românilor aflați în această situație a crescut cu 60% în acest an. Pentru a-și mări veniturile, mulți dintre angajați și pensionari fac ore suplimentare. Sau își iau un al doilea loc de muncă legal sau la negru. Astfel, medicii avertizează că ajungem în situația de suprasolicitare.

Impact la nivel psihologic

Cei care au două locuri de muncă, se pot confrunta cu mari probleme la nivel psihologic. Epuizarea prin muncă poate duce la diferite afecțiuni și chiar depresie.

„Gestionarea a două locuri de muncă poate genera mai multe probleme din punct de vedere psihologic și anume stres crescut, epuizare și oboseală, dificultăți în menținerea unui echilibru între viața profesională și cea personală.” a spus Cristina Rodica Modoaca, psiholog, conform Antena 3 .