Actual

Românii își exprimă opinia: Extrema dreaptă câștigă teren și încrederea în instituții scade

sursa foto evz
sursa foto evz

Un sondaj de opinie realizat de Geeks for Democracy indică faptul că 40% dintre români privesc cu ochi buni extrema dreaptă. Potrivit aceluiași sondaj, țara se îndreaptă într-o direcție greșită, în opinia a 63% dintre români.

În cadrul sondajului, Laura Codruța Kovesi a primit cea mai mare susținere din partea populației.

Românii sunt nemulțumiți de viața lor și nu mai au încredere în instituțiile publice

Studiul BAROC, care s-a desfășurat în perioada mai-iulie 2023 și a folosit metoda de colectare a datelor CATI – interviuri telefonice cu un eșantion de 806 respondenți – a relevat următoarele constatări pertinente:

  1. Majoritatea românilor – aproximativ 7 din 10 – cred că guvernul este ineficient și inutil și că politicile sale oferă puține lucruri care să le permită celor săraci să ducă o viață respectabilă. Acest lucru creează un scenariu provocator pentru persoanele cu salarii mici, care se luptă pentru a-și asigura mijloacele de trai și bunăstarea.
  2. Rezultatele mai arată că 45% dintre persoanele fizice din România nu pot numi un ONG și doar 4% dintre ele cred că orice ONG este demn de încredere.
  3. Șase din zece români consideră că extrema dreaptă este o amenințare, față de patru din zece care o consideră avantajoasă.
  4. Reintroducerea recrutării în armată este susținută de 50% dintre români.
  5. Românii au cel mai mare nivel de încredere în Biserică (6 din 10 în medie), în armată (5,9 din 10 în medie), în NATO (5,5 din 10 în medie) și în Uniunea Europeană (5,2 din 10 în medie).
  6. NATO, UE, presa și tribunalul sunt văzuți ca fiind actorii sociali și politici care sunt cei mai importanți pentru păstrarea democrației.
  7. În ultimii zece ani, peste o cincime (22%) dintre români au participat la proteste publice; dintre aceștia, 37% au manifestat împotriva amnistiei și grațierii. Lipsa de încredere în instituțiile politice și apatia față de politică sunt principalele cauze ale scăderii participării românilor la mișcările sociale.
  8. Aproape 4 din 10 români consideră că revoluțiile sociale recente au avut o influență favorabilă. Dintre toate acestea, mișcarea de protest „Colectiv” este considerată ca fiind cea care a avut cea mai mare influență asupra societății.
  9. Un sfert dintre români au declarat că ar fi dispuși să participe la mitinguri sau demonstrații în public.
  10. Cu vârste cuprinse între 27 și 43 de ani, generația Y este cea mai activă din punct de vedere politic.
    Mai puțin de jumătate dintre români (43%) cred că votul este un lucru bun, în timp ce 45% consideră că lipsa votului este un lucru rău pentru națiune.
  11. 5% dintre români sunt total nemulțumiți de viața lor, față de 31% care sunt extrem de mulțumiți și 63% care consideră că lucrurile nu se îmbunătățesc în România.
  12. În timp ce alți 50% dintre români cred că homosexualitatea ar trebui descurajată, ceilalți 50% cred că ar trebui tolerată de societate.
  13. În timp ce 57% dintre români cred că poliția nu își îndeplinește atribuțiile, 74% consideră că sistemul judiciar nu își face treaba.
  14. Codruța Kovesi are încrederea a 14% dintre respondenți.
    Șefa Parchetului European Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, a primit cea mai mare încredere totală din partea a 14% dintre respondenți atunci când au fost întrebați despre nivelul de încredere în anumite persoane politice, potrivit sondajului. 9% dintre respondenți au încredere totală în fostul lider PSD și secretar general adjunct al NATO, Mircea Geoană, care se află pe locul al doilea.

Klaus Iohannis și-a pierdut credibilitatea. PSD este lider în sondaje

Potrivit sondajului, doar 5% dintre respondenți au încredere totală în președintele Klaus Iohannis, în timp ce 5% și 3% dintre respondenți au încredere absolută în președintele PSD, Marcel Ciolacu, respectiv în președintele PNL, Nicolae Ciucă.

Rezultatele alegerilor parlamentare în ceea ce privește intenția de vot sunt următoarele:

– PSD: 18%.
– PNL: 11%.
– AUR: 10%
– USR: 6%
– UDMR: 3%
– PMP: 2%
-PRO România 2%
– REPER: 1%
– 1% pentru Alianța pentru Patrie
– Alt partid 4%
– Rata de abținere: 8%
Potrivit stirileprotv.ro, 34% dintre oameni nu știu sau nu s-au hotărât.