Cunoașterea mai multor limbi străine poate reprezenta un avantaj extrem de mare. Cei care au cunoștințe în această direcție pot beneficia de job-uri mai bune și oferte de muncă stabile, la un nivel mai înalt. Totul ține de comunicare. În acest context actual al globalizării, cunoașterea mai multor limbi străine este un atuu care permite comunicarea nemărginită cu mai multe persoane.
Limba engleză a devenit deja o cerere obligatorie la nivelul societății, dar și din punct de vedere al capacităților unui angajat pe piața muncii. De asemenea, se oare că interesul tinerilor pentru limbi străine, altele decât engleza este în creștere.
Cele mai căutate limbi străine în România
Românii sunt din ce în ce mai interesați de învățarea unor noi limbi străine. Aceștia doresc să capete aceste cunoștințe din diferite motive, de la dezvoltarea proprie la dorința de a pleca în altă țară și de a cunoaște limba de circulație. Limba engleză, pe care fiecare cetățean ar trebui să o cunoască, a ajuns aproape obligatorie atât în țară, cât și în străinătate. Dar, în rândul tinerilor, engleza a devenit un lucru uzual care nu mai prezintă interes. Alte limbi străine au luat acum locul pe podiumului celor mai căutate. Limba care prezintă cel mai mare interes la acest moment, mai ales în rândul tinerilor este germana. Aceasta este urmată în cadrul clasamentelor generale de limbile latine, care au devenit din ce în ce mai populare în rândul românilor, la nivelul ultimilor ani.
Italiana sau spaniola sunt la mare căutare. Dar, din păcate, aceste limbi străine care sunt la mare căutare nu sunt foarte studiate în școli. Același lucru este valabil și în cazul germanei. Există foarte puține școli publice care prevăd în planificarea materiilor învățarea limbii germane, italiene sau spaniole. La nivelul instituțiilor de învățământ publice sunt din ce în ce mai puțini profesori specializați pe aceste limbi străine, care doresc să predea elevilor. Pentru că tinerii sunt interesați să se dezvolte, iar școala nu le oferă mediul propice la nivel de limbi străine, aceștia apelează la internet sau la cursuri private cu profesori. „Știu engleză foarte bine, spaniolă la nivel conversațional și germană” a explicat un tânăr.
Se pare că și alte limbi străine, care sunt considerate destul de dificile, sunt foarte populare printre tineri. Limba japoneză este din ce în ce mai cerută. La nivel căutărilor pe internet legate de cursuri de limbi străine, japoneza se clasează pe locul 6. Primele locuri sunt ocupate de engleză (5.300 de căutări), germană (1.470 de căutări), spaniolă (1.070 de căutări), italiană (870 de căutări), franceză (580 de căutări). Mulți tineri au precizat că și-ar dori să învețe coreeană, această pasiune venind de la stilul de muzică extrem de populat K-pop.
Prea puțini profesori
Anumiți tineri au explicat că și-ar fi dorit să învețe alte limbi decât engleza și franceza în școli, însă acest lucru nu a fost posibil din cauza numărului prea mic de profesori la nivelul școlilor din România. În ciuda nevoilor, în școlile de stat există de aproximativ 7 ori mai puțini profesori de germană decât de franceză. Există 6.034 de profesori de limba franceză, iar cei de limba germană sunt doar 982.
„Nu sunt profesori, pentru că nu au fost încurajați de profesorii lor sau de familie să meargă pe această latură umanistă. Dacă s-ar rezolva această problemă și ar exista o distribuire corectă a profesorilor de limbi străine și în mediul urban, dar și în cel rural, automat vom putea vorbi despre oportunități mult mai mari și despre șanse egale pentru elevi” a semnalat Miruna Croitoru, președinta Consiliului Național al Elevilor, conform Pro TV .