Există o opțiune pentru români de a amâna plata ratelor bancare cu aproape un an, dar pentru a profita de această posibilitate există o serie de calcule și acțiuni care trebuie luate în considerare.
Dacă avem un credit pe care trebuie să îl rambursăm de 250.000 de lei, iar rata este de 2.500 de lei pe lună, avem opțiunea de a amâna plata timp de nouă luni; trebuie însă să ținem cont de faptul că dobânzile pentru aceste luni se vor acumula și vor trebui plătite pentru restul perioadei de rambursare a creditului.
Avantajele și dezavantajele amânării ratelor
Acest lucru indică faptul că valoarea totală a dobânzii acumulate în cele nouă luni în care plata lunară a fost amânată este mai mare de 10.000 de lei. După aceea, dobânda totală acumulată va fi repartizată pe cele 60 de luni rămase din împrumut, ceea ce va duce la o creștere a ratei lunare care se plătește.
Ca urmare, plata noastră anuală va crește de la 2.500 de lei la 2.675 de lei în următorii cinci ani, pentru a ține cont de dobânda care a fost acumulată în timpul perioadei de amânare.
Persoanele care și-au pierdut locul de muncă sau cărora li s-a redus salariul pot considera că acest lucru este un „colac de salvare”, dar este important să rețineți că amânarea plăților lunare nu vine fără posibilitatea de a trece prin dificultăți financiare.
Gheorghe Ialomițianu, care a fost ministru de Finanțe în România, a oferit o explicație potrivit căreia românii care vor să apeleze la această opțiune trebuie să fie extrem de precauți, în special în ceea ce privește acțiunile pe care trebuie să le facă pentru a face acest lucru.
Explicațiile experților
„Sigur că cea mai bună soluție ar fi ca să ramburseze împrumutul, că nu se știe și cu dobânda de politică monetară, dacă nu va crește și va crește și ROBOR-ul.
A doua într-adevăr, ar fi o restructurare. Dacă, într-adevăr, pentru beneficiarul creditului este o perspectivă ca să nu-și piardă locul de muncă. Și orice amânare are și un risc, că nu se știe ce se întâmplă în perioada următoare, că nu observăm o reducere a dobânzilor. Dar ar trebui și totuși să fie o negociere între bănci și client, sub supravegherea Băncii Naționale, pentru că băncile au încasat dobânzi foarte mari, au obținut anul trecut un profit de două-trei ori mai mari decât înainte de perioada de criză”.
Potrivit Antena 3, Ialomițeanu a mai subliniat că amânarea plății ratelor lunare are un anumit nivel de risc, din cauza faptului că nu se poate prevedea cu exactitate ce se va întâmpla pe piața bancară.
„S-ar putea băncile, prin faptul că au depozite foarte mari, să reducă dobânzile, chiar să nu mai țină cont de ROBOR. Pentru că dacă băncile au lichiditate, bă, Banca Națională le sancționează și ar trebui să dea chiar cu dobândă negativă, pentru că băncile comerciale n-au voie să țină lichidități în cadrul băncilor”.
Este important de reținut că acesta poate fi și un mecanism prin care instituțiile financiare „merg pe plasament de capital” pentru a nu se afla în situația de a nu avea lipsă de lichidități. Potrivit fostului ministru de finanțe, acest lucru va cauza probleme de lichiditate, precum și preocupări legate de circulația monedei în sistemul bancar.