Se apropie perioada sărbătorilor. Oamenii sunt acum în plin sezon de cumpărături pentru a lua cele necesare. Crăciunul vine cu multă fericire și timp petrecut în familie. Dar, sărbătorile aduc la pachet și foarte multe cheltuieli. Cei mai mulți bani sunt cheltuiți în fiecare an pe cadouri. De asemenea, pentru multe persoane, călătoriile și timpul petrecut alături de familie a devenit un lux.
Românii își calculează acum bugetul pentru sărbători. Decembrie, zisă și luna cadourilor, aduce o creștere uriașă a vânzărilor. Dar, se pare că în acest an, românii sunt mai calculați. Bugetul pentru cadouri a scăzut în acest an cu 20% față de 2022.
Românii cumpără mai puține cadouri
După trecerea perioadelor de Black Friday și Moș Nicolae, se apropie cu pași repezi alte perioadă importantă. Crăciunul aduce de asemenea o creștere a cheltuielilor pentru români. În special pentru cadouri. Dar, se pare că românii sunt mai cumpătați din punct de vedere al cheltuielilor în acest an. Într-un studiu similar realizat anul trecut, 48% dintre participanți au declarat că vor aloca un buget mai mic de 250 de euro pentru sărbători. În timp ce 43% au declarat că vor cheltui între 250 și 1.000 de euro.
Fondurile pentru cadourile de Crăciun în 2023 sunt mai reduse. 28% au un buget pentru cadouri de 100-200 de euro, iar 27% au și mai puțin, între 50 și 100 de euro. Practic, un buget mai mic decât în 2022 ar urma să fie alocat pentru cadourile de Crăciun de peste jumătate dintre români, care ar cheltui între 50 și 200 de euro.
O cincime dintre români alocă între 200 și 500 de euro pentru sărbători. În timp ce 2% nu cumpără niciun cadou. Iar 8% dintre respondenți au declarat că vor cheltui cel puțin 50 de euro pe cadouri. Deoarece, orice s-ar întâmpla, cadourile de sub bradul de Crăciun încă îi fac pe oameni fericiți.
Buget mai mare în alte țări
În contul lui Moș Crăciun au fost adăugați și ceva bani în plus pentru cadouri în alte țări. Bugetele între 200 și 500 de euro reprezintă 35% dintre cetățenii francezi și 29% în Spania și Italia. Bugetul scade pe măsură ce ne apropiem de Europa de Est. Mai puține persoane din Letonia (13%), Ungaria (14%), Polonia și Lituania (18%) au avut bugete cuprinse între 200 și 500 de euro.
Ce cadouri își doresc românii
Potrivit unui studiu, dorințele românilor de sărbători sunt legate de partea financiară. Dacă ar putea sa-și pună dorințe legate de bani, oamenii ar alege să rezolve mai multe probleme. Românii ar plasa primirea unei măriri de salariu (24%) și sfaturi financiare (24%), ca fiind primele două dorințe de Crăciun.
O dorință care se regăsește și pe listă este rambursarea creditelor. 21% dintre răspunsuri menționează această dorință. De asemenea, românii mai enumeră reducerea taxelor (8%), scăderea inflației (13%) și dobânzi mai mari la conturile de economii (3%), conform Daily Business .