Topul actual este dominat de Carolina Reaper, un soi descoperit în Statele Unite, urmat de Scorpion Moruga, din Trinidad. România, prin eforturile specialiștilor de la Buzău, poate intra în Cartea Recordurilor devansând cele două state care au astăzi cel mai iute ardei din lume, omologat oficial.
Românii au cel mai iute ardei din lume: Specialiștii vor să intre în Cartea Recordurilor. Incredibil câte soiuri avem în România. Video
România ar putea intra în Cartea Recordurilor cu cel mai iute ardei din lume. Reuşita aparţine cercetătorilor de la stațiunea legumicolă din Buzău, care au creat un soi ce depăşeşte cu peste 200 de unităţi de iuţeală, numite Scoville, actualul deținător al locului întâi.
Omologarea oficială ar mai putea dura, însă, încă 2 ani, relatează TVR.ro.
Povestea ardeiului, supranumit campionul României
I se spune, pe bună dreptate, campionul României. Codul oficial utilizat de stațiunea de cercetare legumicolă din Buzău pentru cel mai iute ardei din lume este L13A.
La prima vedere, nimic nu îl dă de gol pe acest campion al României, până la proba gustului. Când este tăiat, elimină în aer un gaz atât de puternic, încât provoacă lăcrimare și strănut.
Nivelul de iuțeală certificat de laboratoare din țară și străinătate atinge 2,4 milioane de unități Scoville, scara ce măsoară această caracteristică. Soiul buzoian depășește astfel cu 200 de unități soiul actual deținător al recordului, Carolina Reaper.
Și acum atenție: La banca de resurse genetice din Buzău există nu mai puțin de 1.000 de varietăți de ardei iute.
Dar, la ce ajută noua descoperire
Interesant și la ce ajută noua descoperire a specialiștilor români. Noua descoperire a cercetătorilor buzoieni nu are aplicare doar în gastronomie, ci și în sfera medicală sau a produselor de autoapărare.
Pașii care se fac mai departe
Cercetările pentru descoperirea noului soi de ardei românesc au început în 1996, dar certificarea oficială a venit în 2014 și a fost confirmată anul acesta, la ultimul congres mondial de horticultură din Franța. Procesul oficial de omologare ar putea fi terminat în 2 ani.
Foto: pressalert