În sfârșit și o veste bună, în ”oceanul” de tristețe în care se ”scaldă” omenirea astăzi. Se întâmplă în România, la Timișoara, unde va fi înființat un nou institut oncologic. Cine aduce o astfel de veste și despre ce este vorba mai exact, în cele ce urmează.
România va avea un nou institut oncologic, la Timișoara. Cine aduce vestea bună și de unde vin banii pentru acest proiect
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, este cel care a anunțat construcția unui nou institut oncologic în România, aducând astfel și o veste bună pentru țara noastră. Acesta ar urma să fie realizat la Timișoara, cu bani din PNRR.
Alexandru Rafila a vorbit despre necesitatea unui nou institut oncologic în țară. Potrivit ministrului, există o recomandare de dezvoltare ale unor astfel de centre, iar pentru o astfel de inițiativă ar putea fi alocați bani din PNRR, vineri, în cadrul unei conferințe de presă, care a avut loc, vineri, 9 septembrie 2022, la Timișoara.
După cum se știe, actualmente, în România există doar trei centre oncologice, fiind nevoie și de un al patrulea, de această dată locația aleasă fiind Timișoara. Ministrul susține că în momentul de față se lucrează la actualizarea fostului studiu de fezabilitate, care a expirat în urmă cu doi ani de zile și că speră ca lucrurile să fie finaliste într-un timp cât mai scurt.
Iată ce a declarat ministrul sănătății, în acest context:
„Există o recomandare de dezvoltare a unor astfel de centre de excelenţă care să ofere toate tipurile de servicii necesare pacienţilor neoplazici. Este normal că aceste centre de excelenţă să fie în centrele universitare importante, iar populaţia arondată trebuie să reprezinte, la nivelul unei ţări, maxim 5 milioane de locuitori la un astfel de centru.
E clar că, pe lângă cele 3 existente deja, al patrulea, cel de la Timişoara, este necesar şi sper că aceia care lucrează la actualizarea fostului studiu de fezabilitate care a expirat în urmă cu 2 ani să reuşească să rezolve acest studiu şi să ţină cont de realităţi şi să depună un studiu de fezabilitate care să intre pe lista proiectelor spitaliceşti care intră în procedura de evaluare, mai ales că discutăm de o patologie prioritară, impactul cancerului la nivel global este extrem de mare.
E o patologie care, din fericire, în momentul de faţă începe să devină tratabilă şi cu revenire la o viaţă normală. Este bine să avem astfel de centre şi Timişoara are toate premisele să beneficieze de un astfel de centru.”
Întrebat de unde vor veni sumele de bani care să asigure finanțarea pentru construirea unui astfel de institut, ministrul Rafila a explicat că există mai mulți bani prevăzuți deja în PNRR. Potrivit acestuia, ciat de capital, sumele sunt suficiente pentru construcția a cel puțin 25 de astfel de centre oncologice.
Ministrul Sănătății a ținut să precizeze, totodată, că termenul de implementare final al investițiilor din PNRR este anul 2026, prin urmare, în mai puțin de patru ani, lucrurile trebuie deja să se deruleze, ajungând la finalitatea dorită.
Foto: wall-street