Sâmbătă seară, 25 martie, România va face trecerea la ora de vară 2023. Trecerea oficială va avea loc duminică, 26 martie, când ora 03.00 va deveni ora 04.00. Această trecere la ora de vară are loc în prima duminică care urmează echinocțiului de primăvară.
Deoarece această noapte este sărită cu o oră, duminică va fi cea mai scurtă zi din an, cu doar 23 de ore, și vom pierde o oră de somn.
De ce trecem la ora de vară?
România a implementat pentru prima dată ora de vară în 1932, ora de vară fiind în funcțiune în fiecare an până în 1939, între prima duminică din aprilie (care a fost 22 mai în 1932) la ora 00.00 și prima duminică din octombrie la ora 01.00 (ora locală). De la 1 aprilie 1940, ora 00:00, până la 2 noiembrie 1942, ora 03:00, ora de vară a fost permanent în vigoare în România.
Din 1943, România a suspendat practica trecerii la ora de vară, până când a fost reintrodusă în 1979. Beneficiile aduse de o oră în plus de lumină în timpul verii au dus la prelungirea cu o lună a orei de vară în Europa, în 1996.
Din 1997, România a urmat același calendar al orei de vară ca și alte țări europene, începând cu ultima duminică din martie și terminând în ultima duminică din octombrie.
Pericolele pentru organism
Medicii sugerează că ar putea dura până la o săptămână pentru ca oamenii să se adapteze la schimbarea orei, deoarece trebuie să se trezească cu o oră mai devreme decât sunt obișnuiți. În timp ce unele persoane nu resimt efectele schimbării orei, altele sunt afectate mai grav. Pierderea unei ore de somn și trezirea cu o oră mai devreme poate duce la stres suplimentar și la o serie de probleme, cum ar fi modificări ale tensiunii arteriale, tulburări de ritm cardiac, insomnie, somnolență, astenie, apatie, agitație, iritabilitate, anxietate, tulburări de concentrare și de memorie, dureri de cap și vertij.
„Sub această simptomatologie se pot ascunde şi alte cauze şi de aceea este bine să fiţi evaluaţi corespunzător de către un medic pentru a nu omite un alt diagnostic“, atenționează medicii.
Persoanele care sunt afectate de anumite probleme de sănătate, cum ar fi bolile de inimă sau depresia, pot suferi consecințe mai grave din cauza modificării ritmului lor biologic. Potrivit specialiștilor din domeniul medical, riscul de atac de cord poate crește cu 5-10% timp de trei zile după trecerea la ora de vară, în special în cazul persoanelor tinere, care lucrează. Tranziția poate, de asemenea, să exacerbeze simptomele depresiei și să aibă un impact asupra celor cu vulnerabilități psiho-emoționale.
„O măsură importantă de prevenire a influenţelor negative este introducerea în alimenţatie a produselor care furnizează organismului vitamine, minerale şi alţi nutrienţi esenţiali. Legumele, verdeţurile şi fructele energizează, au efect tonic asupra organismului şi îmbunătăţesc starea de psihic“, explică medicii, potrivit adevărul.
Dezvoltarea unei rutine de somn inteligente este crucială pentru a menține o stare de sănătate bună. Pentru a minimiza senzația de lipsă de somn, încercați să vă culcați cu o oră mai devreme seara. Petrecerea timpului în aer liber, la soare, este, de asemenea, benefică pentru organismul dumneavoastră, deoarece stimulează producția de vitamina D și vă sporește starea generală de bine și pozitivitatea. În plus, experții recomandă să vă angajați în exerciții fizice regulate pentru a vă menține în formă fizică.