Actual

România, țara mărfurilor fake. Ia Lagerfeldu’, neamule!

România, țara mărfurilor fake. Ia Lagerfeldu’, neamule!
Foto: capital.ro

Autoritățile atrag atenția că în țara noastră ajung tot mai multe produse contrafăcute, care sunt puse la vânzare mai ales pe internet sau pe rețele de socializare.

Dintre acestea, cele mai multe sunt hainele, jucăriile, dar și medicamentele. Românii consideră că ineficiența statului în a combate traficul ilegal de mărfuri este unul dintre principalele motive pentru care nu suntem admiși în Spațiul Schengen, după cum arată datele unui studiu recent.

O manevră ingenioasă

Multe dintre produsele contrafăcute provin din China, Turcia sau Ucraina și pătrund în România prin intermediul firmelor de curierat. Aceste colete ar trebui să fie doar în tranzit prin România către destinatari din vestul Europei.

Fiind în tranzit, nu mai sunt verificate vamal. Apoi, produsele contrafăcute sunt vândute online, pe rețele de socializare, unde persoanele care le vând sunt anonime și nu pot fi depistate.

Marian Moise, comisar-șef de poliție: ”Au alt destinatar decât cel din Germania, să spunem, și ele sunt descărcate în România, pe baza unor documente falsificate; se încheie ulterior și tranzitul de mărfuri și, după ce sunt descărcate în România, urmează distribuția lor pe piața românească, spre piața neagră”.

Hainele, pe primul loc

Cele mai multe produse contrafăcute sunt haine, telefoane, produse cosmetice, parfumuri și jucării, dar și medicamente, în general cele scumpe, pe bază de prescripție medicală, al căror consum poate duce chiar și la deces.

Sondajul făcut de Institutul Român de Evaluare și Strategie arată că 3 din 10 români ar cumpăra aceste produse, chiar dacă știu că sunt contrafăcute, din cauza scumpirilor din ultima perioadă.

150.000 de produse contrafăcute, confiscate  în primele 3 luni ale anului

În primele trei luni ale anului, Poliţia de Frontieră Română a desfăşurat acţiuni de depistare a celor care au ca preocupare traficul cu produse contrafăcute, acţionându-se cu precădere în punctele de trecere ale frontierei, dar şi în zona de frontieră, constatându-se fapte de încălcare a regimului drepturilor de proprietate intelectuală cu preponderenţă la intrarea în România.

În urma acestor acţiuni, poliţiştii de frontieră au depistat 271 fapte de natură infracţională, cu 140% mai multe decât în aceeaşi perioadă din 2022, când au fost constatate 112 infracţiuni. În urma acestora, au confiscat – independent sau în colaborare cu lucrătorii vamali – bunuri contrafăcute purtând mărci internaţionale protejate, după cum urmează:

– 63.500 bucăţi produse cosmetice şi de parfumerie;

– 59.000 articole de vestimentaţie;

– 17.500 jucării;

– 12.800 perechi încălțăminte;

– 2.000 articole marochinărie.