Într-un raport publicat de către Eurostat, datele ne indică faptul că Spania și România au înregistrat în trimestrul trei al anului 2020 cel mai mare declin anual al economiei din cadrul UE. Klaus Iohannis anunță suma 30 de miliarde de euro, fonduri europene pentru finanțarea Planului Național de Redresare Economică a României.
România și Spania, cea mai severă scădere a economiei
Comparativ cu perioada similară din 2019, cel mai sever recul a fost înregistrat în Spania şi România, arată datele publicate vineri de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat). În rândul statelor membre pentru care sunt disponibile datele pentru trimestrul trei din 2020, indică faptul că s-a înregistrat cel mai mare declin anual în Spania (minus 8,7%), România (minus 6%) şi Cehia (minus 5,8%), iar cel mai mic în Lituania (minus 1,7%) şi Polonia (minus 2%). Datele reprezintă o redresare parţială, după ce, în trimestrul doi din 2020, PIB-ul a înregistrat un declin anual de 14,8% în zona euro şi de 13,9% în UE, cele mai semnificative scăderi de când se publică datele, respectiv 1995.
Klaus Iohannis anunță și o veste bună
Despre evoluția economică a României a vorbit și șeful statului. Klaus Iohannis a anunțat o creștere de 5% față de trimestrul precedent al acestui an. Totodată, după întâlnirea cu premierul și miniștrii de resort, președintele a declarat că România va beneficia de 30 de miliarde de euro, fonduri europene pentru finanțarea Planului Național de Redresare și Reziliență:
„Acum, referitor la situația economică – avem date noi despre trimestrul III și, chiar dacă suntem, evident, într-o criză economică și economia a performat mai puțin bine decât în perioada de comparație a anilor anteriori, totuși avem și o veste bună. Comparația cu trimestrul II al acestui an ne arată că economia își revine. Avem, față de trimestrul trecut, o creștere notabilă, în jur de 5%, ceea ce ne arată că măsurile luate în plan economic au fost corecte, au fost măsurile juste și, foarte important, evităm ceea ce se numește o recesiune tehnică„.