Votul din 8 decembrie 2022, în urma căruia României și Bulgariei le-a fost oprit accesul în Schengen, a iscat multe controverse atât în politica externă, cât și în politicile interne ale celor două state. În România, a existat o tentativă populară de boicot a firmelor cu acționariat austriac. În mod oficial, Eugen Tomac, europarlamentar din partea PMP, a depus o cerere de acțiune în anulare a votului nefavorabil acordat de Austria României.
De asemenea, Țările de Jos s-au opus aderării Bulgariei, iar cele două țări vecine est-europene au fost respinse „la pachet” în urma plenului din 8 decembrie 2022. Comisia Europeană, prezidată de Ursula von der Leyen, s-a arătat în favoarea extinderii zonei de liberă circulație, astfel încât a solicitat Consiliului European să accelereze procedura prin care cele două state UE refuzate să poată adera la Schengen în viitorul apropiat.
„Extinderea spaţiului Schengen rămâne o prioritate politică a Comisiei şi solicităm Consiliului să facă paşii necesari pentru a fi luată o decizie cât mai curând posibil anul acesta, astfel încât România şi Bulgaria să devină parte a zonei Schengen”, a declarat aceasta.
Care a fost solicitarea lui Eugen Tomac
Europarlamentarul a postat astăzi, pe pagina sa oficială de Facebook, scrisoarea pe care Ursula von der Leyen i-a adresat-o ca răspuns la doleanțele lui. El a subliniat urmăritorilor săi că președinta Comisiei Europene își arată susținerea față de intrarea României în zona de circulație fără restricții.
„Imediat după refuzul Austriei de a vota pentru accesul României în Schengen, i-am transmis Preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, o scrisoare în care solicit cu fermitate sancţionarea acestui abuz de drept. În scrisoarea de răspuns pe care am primit-o astăzi, preşedinta von der Leyen îmi dă dreptate şi subliniază corectitudinea tuturor argumentelor pe care le-am invocat. Prin urmare, Ursula von der Leyen cere Consiliului să ia o decizie „cât mai curând posibil anul acesta”, astfel încât România şi Bulgaria să devină parte a spaţiului Schengen”, a declarat omul politic, iar afirmațiile sale de pe Facebook au fost citate de HotNews.
Inițiativele pentru aderarea rapidă a României și Bulgariei
Eugen Tomac încurajează toate persoanele care susțin aderarea țării noastre și a țării vecine să semneze o petiție. Omul politic este de părere că respingerea României a fost abuzivă, iar Ursula von der Leyen pare să-i dea dreptate din răspunsul în scris pe care i l-a adresat.
„Votul din 8 decembrie este profund nedrept, iar această injustiţie făcută României trebuie corectată. Altfel, creează un precedent foarte periculos. Eu sunt hotărât să continui campania pe care am iniţiat-o, “Semnează pentru România în Schengen”, până când ţării noastre i se va face dreptate. Dacă şi tu vrei ca România să fie parte a spaţiului Schengen, intră pe romaniainschengen.ro şi semnează petiţia!”